Vastav info avaldati täna väljaandes Euroopa Ühenduse Teataja.

Selle meetme põhjusena nimetatakse vajadust säilitada Vene pankade Euroopas asuvate tütarettevõtete maksevõime. Meede tähendab, et sanktsioone ei kohaldata erakorralistele laenudele, mis on antud ELis registreeritud juriidilistele isikutele, millest üle 50 protsendi omanikuks on mõni Vene pank.

Sberbanki tegevjuht German Gref ütles 4. detsembril, et Venemaa seisab silmitsi probleemiga kaasata raha mitte ainult lääne, vaid ka ida finantsturgudelt.

„Meil ei ole praegu järjekorda ukse taga, kes tahaksid meie riiki investeerida. Hoopis meie seisame rahajärjekorras,“ nentis ta.

Eelmisel nädalal kirjutas Reuters, et ELi ja USA sanktsioonide alla sattunud ja lääne rahaturgudelt välja tõrjutud Vene ettevõtted on hädas ka Aasia võlakirjaturgudelt raha saamisega.

Mitmed Vene suurettevõtted ja pangad nagu näiteks Venemaasuuruselt teine pank VTB ja suurim naftatootja Rosneft on üritanud pärast USA ja ELi sanktsioonide kehtestamist leida teed Ida finantsturgudele. Reutersi Vene pangandusallika sõnul põrkuvad Vene ettevõtjad aga raskustele, püüdes leida advokaate, kindlustsuandjaid või börse, kes neid jutule võtaksid ja potentsiaalseid tehinguid teoks teha aitaksid.

Lisaks probleemidele paberimajandusega ei tunnista sanktsioneeritud äriühinguid ja panku ka kaks suurimat rahvusvahelist väärtpaberidepositooriumit Euroclear ja Clearstream.
„Kes tahaks selliste piirangutega väärtpabereid osta?“ põhjendas pangandusallikas.