Esmaste sammudena suurendab Euroopa Liit kriisiga võitlemiseks oma rahalisi ressursse. Muu hulgas on euroala ning teised Euroopa Liidu liikmed valmis toetama Rahvusvahelist Valuutafondi (IMF) 200 miljardi euroga, vahendas BNS.

"Me leppisime ühtlasi kokku jõustada kiirendatud korras Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) päästefondi, mis peaks toimima hakkama 2012. aasta juulis," ütles Van Rompuy.

Pikemas perspektiivis otsustati finantsdistsipliini tugevdamiseks sõlmida uus fiskaalkokkulepe, mis näeb muu hulgas ette liikmesriikide eelarveprojektide esitamist Euroopa Komisjonile ning sanktsioone eelarvereeglite rikkujaile.

Kokkuleppe sisu osas saavutasid liikmesriigid ulatusliku üksmeele, kuid õigusliku poole pealt seisavad Van Rompuy sõnul ees rasked läbirääkimised, millega esimesel töösessioonil juba alustati.

"Seitseteist eurotsooni liiget pluss veel kuus sõlmivad valitsustevahelise lepingu. Veel kahel riigil ei ole seni mandaati osaleda," selgitas EL-i president kõneluste tulemusi.

Leppest jäävad kõrvale Suurbritannia ja Ungari ning Tšehhi ja Rootsi soovivad eelnevalt oma parlamendiga konsulteerida. Leping on plaanis allkirjastada märtsis.

Ühiste eurovõlakirjade osas esialgu otsusele ei jõutud, kuid tulevikus neid ei välistata. Suurbritannia vastuseisu tõttu otsustas ülemkogu jätta Euroopa Liidu alusleppe puutumata.

Euroopa Liidu riigijuhtide avaldus täies mahus (inglise keeles):