Komisjon käskis Intelil lõpetada võtete kasutamise, mis on suunatud väiksema konkurendi AMD turult välja söömisele, vahendas Reuters.

"Intel on toonud kahju miljonitele Euroopa tarbijatele, püüdes aastaid tahtlikult hoida võistlejaid mikrokiibiturult väljaspool," kommenteeris komisjoni otsust ELi konkurentsivolinik Neelie Kroes.

Intel on arvutitootjatele maksnud selle eest, et nood lükkaksid edasi või loobuksid kavadest tuua turule AMD kiipidega tooteid ja kasutaksid peamiselt või ainult Inteli protsessoreid, teatas Euroopa Komisjon. Samuti on Intel komisjoni väitel maksnud suurematele edasimüüjatele selle eest, et nad varuksid lattu ainult Inteli kiipidega arvuteid.

Mullu kuulus Intelile personaalarvutite mikrokiipide turust 80,5 protsenti, turuvalitseja suurendas oma viilakat möödunud aasta igas kvartalis. AMD-le kuulus turust 12 protsenti, nii et nende summeeritud osa turust oli lausa 92,5 protsenti (aasta varem 90,9 protsenti), näitavad uuringuettevõtte iSuppli kogutud andmed.

Euroopa Komisjoni süüdistus põhineb juurdlusel, milles uuriti Inteli praktikaid 2002. aastast alates. Müük ELis moodustab komisjoni andmeil 30 protsenti Inteli praegusest 22 miljardi euro suurusest turust. Nõutav trahvisumma on võrdne 4,15 protsendiga Inteli mullusest aastakäibest ja ettevõte peab selle ära maksma kolme kuu jooksul.

Kunagi varem pole Euroopa Komisjon nõudnud üheltki üksikult ettevõttelt nii suurt trahvisummat. Mullu nõudis komisjon Prantsuse päritolu klaasitootjalt Saint-Gobainilt 896 miljardit eurot hindade manipuleerimise eest ja aastal 2004 Microsoftilt 497 miljonit eurot turgu valitseva seisundi väärkasutamise eest.