BEE leiab, et tegelikult algas tagasiminek mõnes Ida-Euroopa riigis juba möödunud aasta keskel, viies languseni sellel aastal, aga aasta kokkuvõttes olid ekspordinumbrid nii tugevad, et tagasiminek jäi varju.

Tšehhi tööstustoodangu müük kasvas tänavu esimeses kvartalis vaid 1,4 protsendi võrra möödunud aasta sama ajaga võrreldes, ekspordikasv kahanes samas vaid kahele protsendile mulluse ligi 20 protsendiga võrreldes. Eksport Euroopa Liitu (EL) vähenes mullusega võrreldes kolme protsendi võrra.

Slovakkias vähenes eksport esimeses kvartalis mullusega võrreldes ligi nelja protsendi võrra ning tööstustoodangu müük langes märtsis viimase kolme aasta madalaima tasemeni. BEE märgib, et kõige süngem oli pilt Poolas, kus ekspordilangusega kaasnes tagasihoidlik sisemaine nõudlus ning tööstustoodangu müügilangus mullusega võrreldes oli esimeses kvartalis 2,3 protsendi, eksporditulud kahenesid dollarites arvestatuna nelja protsendi võrra.

BEE märgib, et tagasimineku taga on suuresti nõudluse vähenemine autode järele, mis annab ligi viiendiku Ida- ja Kesk-Euroopa ekspordist. Näiteks Poolas vähenes Daewoo, Fiati ja Volkswageni tootmine aasta alguses möödunud aasta sama ajaga võrreldes 40-60 protsendi võrra.

Ekspordinumbrid oleksid veelgi halvemad, kui regioon ei oleks suutnud suunata osa eksporti mujale kui Lääne-Euroopasse, tõdeb BEE. Kuigi 60-70 protsenti piirkonna ekspordist läheb endiselt EL-i turule, on väljavedu kasvanud teistesse Ida-Euroopa riikidesse ja arengumaadesse. EL-i siseselt on eksporditegevuse rõhuasetus nihkumas aeglase majanduskasvuga Saksamaalt kiirema kasvuga piirkondadesse, näiteks Suurbritanniasse ja Hollandisse.

Samas annab Saksamaa viiendiku näiteks Tšehhi ja Ungari sisemajanduse koguproduktist (SKP), mis tähendab seda, et need riigid on jätkuvalt tihedalt seotud Saksamaa ja EL-ga.

BEE hinnangul on Ida-Euroopa riikide konkurentsivõime hakanud kahenema, kuna nende valuutade kursid on kerkinud viimase aastaga euro suhtes rekordiliselt kõrgele, toetatuna erastamisest ja portfellinvesteeringute sissevoolust. Tšehhi krooni kurss oli tänavu mais 15 protsenti kõrgem kui mullu samal ajal, Ungari forint tugevnes kümne ja Poola zlott viie protsendi võrra.

Samas ületab palgatõus tööstussektoris tootlikkuse kasvu, mistõttu mõned välisinvestorid lahkuvad regioonist odavamatele turgudele. Näiteks Flextronics teatas osa töötajate koondamisest Tšehhis ning Microsofti Xbox konsooli tootmise üleviimisest Ungarist Hiinasse.

BEE leiab, et 2003. aastal peaks EL-i nõudlus taastuma, mis omakorda soodustab ekspordikasvu Ida-Euroopas, ka võib EL-i laienemisega kaasneda ekspordikasv 2004. ja 2005. aastal, kuigi bloki laienemine on investeeringutesse ja kaubavoogudesse tõenäoliselt juba sisse arvestatud.

BEE prognoosib ühtlasi Ida-Euroopa konkurentsivõime paranemist, sest kohalike valuutade tugevnemine aeglustub ning tootlikkuse kasv peaks ületama EL-i taseme.

BEE näeb regiooni eksporditegevuse edu võtit suurema lisaväärtusega toodete ekspordis, mis on aidanud kaitsta regiooni tooraine- ja terasesektorit mõjutanud järskude hinnaliikumiste ja tsükliliste kõikumiste eest ning võimaldas piirkonnal tulla ülamaailmse majanduslanguse taustal oodatust paremini toime.