Sideameti andmetel varieerub sidumistasu ehk operaatoritevaheline kõneminuti hind Euroopa riikides 1,7-4,2 krooni piires.

Anonüümseks jääda soovinud Euroopa Komisjoni ametniku sõnul ei vasta Euroopa mobiilioperaatorite sidumishinnad mõistlikkuse piiridele, kuna need ei ole arvestatud kulupõhiselt, kirjutab Eesti Päevaleht.

Ametnik tegi järelduse, et kuna Eesti operaatorite sidumishinnad on Euroopa keskmisel tasemel ning Eestis on näiteks tööjõukulu väiksem, ei vasta ka meie operaatorite sidumishinnad tehtavatele kulutustele ja seega teenivad nad põhjendamatult kõrget kasumit. Tema sõnul peavad rohkem kui 25protsendilist turuosa omavad ettevõtted arvestama sidumistasu mõistliku kasumi printsiipidest lähtuvalt. Arvutamise metoodika on üldkasutatav, kuid viiakse seadusandlusesse alles käesoleva aasta suvest Euroopa Liidus rakendatava uue telekommunikatsiooni regulatsiooni raames.

Sideameti tururegulatsiooni osakonna juhataja asetäitja Alar Smirnovi sõnul looks sidumishindade alandamine eelduse kõneminuti hinna alandamiseks.

“Meie läheme sidumishinna langetamise teed mööda. Oleme mõistliku kasumi arvutamise metoodika operaatoritele välja pakkunud, kuid operaatorid ei ole sellega nõus,” ütles ta. “Küsimus on rahas, operaatorid kaotavad rahaliselt. Mõistliku kasumi metoodika on üldkasutatav, kuid seda pole seaduses kirjas,” lisas ta.