Riigikogu EL asjade komisjon toetas põhimõtet, et tekstihoiatuse ja terviseohu ühendhoiatuse kasutamise kohustus peaks laienema kõikidele eelnõus määratletud tubatoodetele, sealhulgas e-sigarettidele, ning et piirataks maitsestatud tubakatoodete levikut, kirjutas BNS.

„Me toetame regulatsiooni, mille eesmärk on hoiatada terviseohtude eest, sealhulgas pilthoiatuste kasutuselevõtmist, kuid tingimusel, et hoiatuste suurus ei piira ebaproportsionaalselt kaubamärgi kujutamist pakendil. Komisjon leidis, et tekstihoiatuse ja terviseohu ühendhoiatuse kasutamise kohustus peaks laienema kõikidele eelnõus määratletud tubakatoodetele. Rahvatervise kaitseks on tubakapiirangud õigustatud, kuid alati peab jääma ruumi ka ettevõtlus-ja isikuvabadustele,“ ütles ELAK-i esimees Arto Aas.

Aasa sõnul tuleks tõhusa tururegulatsiooni tagamiseks laiendada ka tubakatoote määratlust tubakat mittesisaldavatele toodetele, mida kasutatakse tubakatoodetega samal eesmärgil ning mis sisaldavad nikotiini nagu seda on näiteks e-sigaretid, ning piirata maitsestatud tubakatoodete levikut.

„Maitsestatud tubakatooted on suitsetamise alustamisel sageli esimesed tooted, kuna erinevad tugevad maitsed peidavad tubaka ebameeldivat maitset. Seetõttu on maitsestatud tubakatooted eriti ohtlikud just noorte jaoks. Eristava maitse ja lõhnaga toodete keelamine peaks seejuures laienema kõikidele eelnõus määratletud tubakatoodetele, kuna ühte tubakatoodet ei saa pidada tervislikumaks või vähem ohtlikumaks kui teist,“ ütles Aas.

Salaturu ohjamiseks on Aasa sõnul õigustatud tubakatoodete turujärelevalve tõhustamine.

„Toodete jälgimis- ja tuvastamissüsteemi loomine ning tubakatoodete pakenditele kordumatu identifitseerimistunnuse rakendamine on turujärelevalve tõhustamise seisukohalt oluline, kuid samas peab identifitseerimistunnusega seoses kehtestatav teabevajadus olema selgelt põhjendatud ning proportsionaalne seatud eesmärgiga. Peame vajalikuks, et eelnõus täpsustataks, kuidas identifitseerimistunnuse rakendamine reaalselt toimima hakkab, sealhulgas kuidas korraldatakse andmete jõudmine ja sisestamine identifitseerimistunnusele,“ selgitas Aas.

Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivi eelnõu tubaka- ja seonduvate toodete tootmist, esitlemist ja müüki käsitlevate liikmesriikide õigus- ja haldusnormide ühtlustamise kohta tutvustasid reedesel istungil sotsiaalministeeriumi eurokoordinatsiooni ja välissuhete osakonna nõuniku kt Nele Paluste, rahvatervise osakonna peaspetsialist Marike Eksin ja Tervise Arengu Instituudi direktor Maris Jesse.