Soomes oli elektri hind 24. juunil 33,97 eurot. Kuigi Soome ja Eesti-vahelise elektrikaabli kaugu liigub elektrit sisse 336 megavatti ning kogu Nord Pool Spoti süsteemihind on 31,39 eurot megavatt-tunni eest, maksavad eestimaalased elektri eest kaks korda rohkem kui soomlased.

Oodatud hinnalangust, mida oodati pärast Eesti-Soome alalisvoolu ühenduse EstLink 1 hoolduse lõppu, ei tulnud.

Power Advisory OÜ analüütik Peeter Stamberg märkis, et kui Põhjamaades on elektri hinnad alla tulemas, siis Eesti sellest hinnalangusest paraku osa ei saa. Põhjus selles, et EstLinki kaabli võimsus on väga väike võrreldes sellega, kui palju elektrienergiat läheb Eestist Lätti ja sealt edasi Leetu.

"Elektri hind Eestis on kõrge, kuna elektrienergia voogab Lätti ja Leetu, kus napib madalate muutuvkuludega tootmisvõimsusi," nentis Stamberg.

Veel maikuu esimesel poolel oli Läti eksortijate hulgas, mai teises pooles aga alanes hüdroreservuaaride tase ning sealne tootmine langes tarbimise tasemelt allapoole.

Eleringi andmetel liigub täna Eestist Lätti-Leetu 391 megavatti ja Venemaale 121 megavatti ehk rohkem kui Soomest sisse tuleb. Kuid 21. juunil näiteks olid vahe veelgi suurem, mil Läti-Leedu suunal lahkus 500 megavatti ja Venemaale 151 megavatti elektrit.

Täna kell 12 päeval toodetti Eestis Eleringi andmetel 829,4 ja tarbitakse 687,1 megavatti elektrienergiat, sealhulgas tuuleenergiat 1,8 megavatti.