Eesti Energia pressiesindaja Eliis Venniku sõnul on suvel elektrienergia nõudlus tavaliselt väiksem ning seetõttu ajastatakse hooldused tavaliselt sellele perioodile.

"Hooldusi on tarvis teha igas elektrijaamas ning neid planeeritakse pikalt, ligi aasta ette. Anname hetkel endast kõik, et võimalikult palju oma tootmisvõimsusi kasutusele võtta ning uurime ka võimalusi, kuidas mõni edasilükkamist kannatav töö ümber ajastada," selgitas ta.

"Kohe kindlasti ei ole ühegi tootja huvi elektrit mitte toota - seisvad jaamad raha ei teeni. Lisaks välistavad sellise käitumise börsi reeglid ja järelvalve. Hinnaprognoose on börsil väga keeruline teha, sest piirkonna börsihinda mõjutavad arvukad tegurid, mis võivad muutuda üleöö."

Kui aasta alguses võis jääda mulje, et börsihinda mõjutab ainult õhutemperatuur ja hüdroreservuaaride täituvus, siis praegu on näha, et päris nii see siiski ei ole.

Juunis mõjutasid elektri hulgihinda mitmed sündmused, mis seda tavapärasest kõrgemaks muutsid - tootmisest on väljas olnud Soome suur tuumajaam, seejärel hooldati aga Estlinki merekaablit. Praegu tingib kõrget hinda Venniku sõnul aga Läti ja Leedu nõudlus energia järele.

Elektrimüügi ASi tegevjuht River Tomera ütles täna antud kommentaaris, et Eesti Energial on tootjana piisavalt võimsust, et toota elektrit tasemel 30 eurot/MWh kohta.