Eesti Energia tariifitaotluse avalikustada lubanud energiaturu inspektsioon kinnitab tarbijakaitsjate kahtlust, et hinnatõusu puudutavateks aruteludeks jääb aeg olematuks.

“Olen nõus, et kogu protsess oleks pidanud varem pihta hakkama,” märkis energiaturu inspektsiooni peadirektor Märt Ots. “Ehk läheb järgmine kord ettevalmistusega lihtsamalt, samas ei taha uskuda, et arutelud hinnakujunduse ümber ära jäävad.”

Alles hiljuti tundis eeskätt tarbijakaitsjate liit iga-aastase kogemuse põhjal hirmu, et nende kaasamine hinnakujundusse jääb taas hiljaks ning kasutuks.

Riigikogu liige Ignar Fjuk ütles, et taotluse avaldamise ja selle kinnitamise ajaline vahe on nii lühike, mingit arutelu ei saagi tekkida. “Saladuses on parem tahtmisi ellu viia,” märkis Fjuk.

MONOPOL PAKUB UUED TARIIFID. Möödunud nädala lõpus jõudsid Eesti Energia ja energiaturu inspektsioon ilmselt kokkuleppele tulude-kulude baasi osas, mille põhjal energiafirma pakub nüüd välja otsesed uued tariifid. Otsa kinnitusel on indikatiivsed tariifid olemas juba enne vastavasisulise taotluse esitamist.

Eesti Energia on seni visalt eitanud nende olemasolu, juuli keskel inspektsioonile esitatud taotlus sisaldas üksnes informatsiooni kavandatavate kulude ja tulude kohta.

Eesti Energia Teeninduse turundusdirektor Jaanus Arukaevu on varem Eesti Päevalehele öelnud, et tariifid tulenevad sellest, milliseid kulutusi inspektsioon võimaldab.

“Eesti Energia näitas inspektsioonile kulude tekkimise seoseid, kuid absoluutnumbreid mitte,” lausus Arukaevu. “Paralleelselt on olemas arusaam, milliseks need kujuneksid. Kuid see on üksnes taust, lähtekohaks on tänane hind.”

Energiaturu inspektsioon on avaldanud soovi tariifid kinnitada juba enne esimest oktoobrit.

Lisaks tarbijakaitsjate liidule avaldas Eesti Energia võimaliku hinnapoliitika vastu survet ka tarbijakaitseamet.

TARBIJAKAITSE ON PÜSITASU VASTU. Tarbijakaitseamet on sarnaselt tarbijakaitsajate liidule otseselt vastu Eesti Energia kavale kehtestada koos uute tariifidega kõigile klientidele kohustuslik püsitasu.

“See ei võimalda elektrihinda kergelt ja üheselt mõista,” teatas tarbijakaitseamet. “Võimaliku püsitasu kehtestamisega jagatakse kauba ühikuhind komponentideks ning tarbijal kaob selge arusaam, mille eest ta tegelikult maksab”

Põhjendatud ei ole ka seisukoht, et püsitasu tagab võrguühenduse, lisas amet, selle tagab vastavalt energiaseadusele liitumistasu.

“Püsitasu kehtestamisega loob Eesti Energia kindla allika tarbimisest mittesõltuvate tulude saamiseks,” selgitas tarbijakaitseamet.

Ots kinnitas, et püsitasu parandaks Eesti Energia kassavoogu. “Püsitasu iseenesest elektrihinda ei tõsta, kuna selle võrra on madalam energiatasu,” lausus ta.

Otsa väitel on majandusministeerium KPMG-lt tellimas energiaturu regulatsiooni tulevikunägemust, mis peaks valmima kolme kuu pärast. “See sisaldaks täpset metoodikat, mistõttu arutuid vaidlusi tulevikus enam ei tule,” ütles Ots.

Majandusministeeriumist ei õnnestunud reedel täpsemat kommentaari saada.

Elektrihinna tõusu avaldamisel hoiab silma jätkuvalt peal andmekaitse inspektsioon, kes küsis neljandal septembril energiaturu inspektsioonilt sellekohast infot.

Andmekaitse inspektsiooni esindaja ütlusel polnud möödunud nädala lõpul ametlikult veel vastust laekunud. Energiaturu inspektsioon väidab vastupidist. Andmekaitse ei ole veel seisukohta võtnud.