"Elektri hind on börsil," rõhutas Ratas, et nemad hinda ei kujunda. Ta ütles, et aktsiisipoliitikas praegu muudatusi plaanis pole. Ta viitas, et suured maksumuudatused on võimalus valitsusel läbi rääkida riigieelarvestrateegiat planeerides. "Need on need kohad, kus riik peaks vaatama järgmiste perioodide aktsiisipoliitika üle. Ma olen öelnud välja, et tänane valitsus kindlasti ei hakka mingisuguseid aktsiise tõstma, sh elektrile."

Tõniste nentis, et praegu on elektriaktsiis kõrge, ent see pole selle valitsuse töö vili. "Varasemate valitsuste sellised otsused," rõhutas ta.

Tõniste meenutas, et kui 7-8 aastat tagasi räägiti elektri börsile viimisest, siis arvati, et hind tõuseb märgatavalt. "Inimesed olid väga mures. Räägiti, kuidas elektri hind iga aastaga kasvab ja kasvab. Tegelikkus on hoopis teistsugune – oleme saanud nautida aastaid võrdlemisi mõistlikku elektrihinda. Börsile mineku tulemusena on elektri hind alanenud hoopis vastupidi nendele hirmujuttudele, mis tookord siin levisid."

Ratas märkis omalt poolt: "Ma võtsin välja praegu mõningad näited, mis on olnud perioodil 2016–2018. Just need, mis on seotud võrgutasudega. Näiteks, Eleringi võrgutasu on vähenenud 11%, Elektrilevi võrgutasu on vähenenud 8%, taastuvenergia tasu on vähenenud 7%. Nii et on olnud ka selliseid odavnemise uudiseid."

Elekter kallineb ligi kolmandiku võrra

Eesti Energia juhi Hando Sutteri sõnul võib tulevikutehingute pealt järgmiseks talveks prognoosida elektri turuhinna ligi 30protsendilist kasvu.

"Käesoleva aasta esimeses kvartalis oli elektri turuhind Eestis 41,9 eurot megavatt-tunni kohta," ütles ta Äripäevale. "Finantsturul kaubeldakse järgmise aasta esimeseks kvartaliks hinnaga ca 55 eurot megavatt-tunni eest, samas võivad hinnatipud olla mitu korda kõrgemad."