"Eesti kodutarbijad tarbivad aastas ligikaudu 1,9 teravatt-tundi elektrit, Eesti Energiaga elektrilepingu sõlminud kliendid tarbivad sel aastal eeldatavalt veidi üle ühe teravatt-tunni elektrit," selgitas Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik BNS-ile. Ta märkis, et esmaspäeva seisuga on ettevõte sõlminud kodutarbijatega 405 047 lepingut.

Eesti Energia müüs 2011. aastal kokku 10,7 teravatt-tundi elektrit, sellest kodutarbijatele müüdi kaks teravatt-tundi elektrit.

Konkurentsiameti peadirektor Märt Ots ütles jaanuari alguses Eesti Päevalehele, et Eesti Energial on endiselt väga suur turuosa nii tootja kui ka müüjana, mistõttu amet ootab ettevõttelt jaanuari keskpaigaks selgitusi, kuidas nad kavatsevad kasutada võimalikku turgu valitsevat seisundit.

Venniku sõnul uuris amet juba detsembri alguses ka Eesti Energia positsiooni kohta elektri hulgiturul elektri tootjana. "Eesti Energia seisukoht on, et kuna ainuüksi välisühenduste kaudu on võimalik ka tipukoormuse ajal katta kogu Eestis vajaminev energia importelektriga, ei ole Eesti Energia elektritootjana avatud turul monopoolne ettevõte," rääkis Vennik.

Vennik selgitas, et Eesti Energia saab NPS-i Eesti hinnapiirkonnas müüja elektrienergiat ainult siis, kui ettevõtte pakutav hind on konkurentide pakutust madalam.

Konkurentsiamet ütles BNS-ile, et Eesti Energia saatis ametile oma selgitused eelmisel nädalal, praegu selgitusi analüüsitakse ning kommentaare ei ole veel võimalik anda.