Möödunud nädala teisipäeval maksis elekter kell 8-11 ja kell 12-14 üle 2000 €/MWh ehk saavutati Nord Pool SPOT süsteemis maksimaalne võimalik hind.

Lisaks sellele olid 100 €/MWh lähedased hinnad veel neljal tunnil.

Tiputundide hinnaks kujunes teisipäeval 875,3 €/MWh (13,7 krooni/kWh). Elektri hinna kerkimine niivõrd kõrgele tasemele oli põhjustatud sellest, et Eestis tootmisvõimsused vähenesid ning turul ei olnud piisavalt pakkumisi, kuigi Lätis ja Leedus oli kasutamata tootmisvõimsusi märksa madalamate muutuvkuludega kui 2000 €/MWh.

Tootmine Eestis oli teisipäeval keskmiselt 305 MW suurem kui tarbimine Eestis. Lisaks imporditi ülikõrgete hindadega tundidel Soomest igal tunnil läbi börsi 252 MW (maksimaalne voog läbi börsi). Seega liikus elekter Eestist välja lõuna suunas (Lätti ja Leetu). Leedus olid teisipäeval nendel tundidel, mil Estlinkis olid 100-2000 €/MWh tunnihinnad, elektrihinnad börsil vahemikus 59,5-69,5 €/MWh.

"Loogiline oleks, et elekter oleks pidanud voogama hoopis lõunast Eestisse või siis oleks voog Eestist lõuna suunas pidanud olema väiksem ning hinnad Estlinki hinnapiirkonnas palju madalamad ja Leedus kõrgemad. Kuid kuna Baltimaades puudub ühine elektribörs, siis nii see ei olnud," kirjutas Eesti Energia energiakaubanduse direktor Margus Vals ettevõtte blogis.