„Lisaks rohkem kui neljasajale Balti elektrijaama töötajale on löögi all ka teised Eesti Energia ettevõtted ja allhankijad. Kui BSEJ tõepoolest suveks peatatakse, siis mõjutab see otsus tuhandeid regiooni peresid,” sõnas ametiühingujuht Vladislav Ponjatovski, kirjutab Eesti Päevaleht.

AS-i Narva Elektrijaamad juhataja Ilmar Petersen sõnas, et ettevõte hoolib oma töötajatest, ükskõik millised tulevad aprilli algu­seks tehtavad kokkuhoiuotsused.

Ponjatovski arvates on tegemist millegi hoopis enama kui jaama ajutise peatamisega kulu­de kokkuhoiuks. „Minu arusaamises on see eelproov, kuidas reageerib avalikkus BSEJ täielikule sulgemisele,” arvas Ponjatovski.

Petersen ei tõtta kinnitama, et selline plaan on olemas. „Paarikümne aasta perspektiivis on BSEJ saatusest vara rääkida. Jaam töötab edasi ka pärast võimalikku suvist katkestust.”

Ponjatovski arvates on arusaamatu, miks ei täideta elektrijaamade algset arengukava aastani 2015, mis nägi ette nelja energiaploki uuendamist. „Tehti vaid kaks, üks kummaski jaamas. Siis oleks need kaks maksnud 4,4 miljardit, praegu on ühe hind tõusnud seitsme miljardini. Nüüd tahetakse Eesti jaama vanadele plokkidele paigaldada uusi väävlipüüdeseadmeid, see maksab kaks miljardit,” ei mõista ametiühingujuht majandusloogikat.

Vanad energiaplokid on tema sõnul töös vaid kuni 1500 tundi aastas, kui Põhjamaade elektribörsil tõuseb hind üle teatud piiri ja on mõistlik müüa. Muul ajal seisavad need plokid reservis. „Selle koormusega ei tasu seadmed kunagi ennast ära,” arvas Ponjatovski.