Riigikogu majanduskomisjon on sügisest saadik menetlenud elektrituru seaduse muutmise ettepanekuid. Selle tulemusel peaks juba aprillist avanema 35 protsenti Eesti elektriturust, mille põhjanaabrid on seadnud Estlink II ühenduse rajamise eeltingimuseks. Uue merekaabli rajamise leping peab aga kaante vahele saama hiljemalt suveks, vastasel korral kaob Brüsseli poolt selle ehitamiseks määratud 1,5 miljardi kroonine toetus.

Hoidmaks neist eesmärkidest kinni on majanduskomisjon saatnud eelnõu tänaseks riigikogu suurde saali teisele lugemisele ning päevakorra järgi peaks lõpphääletus toimuma juba neljapäeval. Kuid ootamatult on lahvatanud erimeelsused Reformierakonna fraktsiooni sees, kus üks osa saadikutest soovib eelnõu menetluse hoopistükkis katkestada.

Löödi kahte leeri

Reformierakonna fraktsiooni esimees Peep Aru tunnistas, et oravatest riigikogulased on jagunenud kahte leeri. „Meie hulgas on neid, kes on eelnõu menetlemise katkestamise poolt, ja on neid, kes on edasimineku poolt,” möönis Aru lahkhelisid. Milliseks kujuneb fraktsiooni seisukoht, kas palutakse menetlus katkestada või pooldatakse edasiminekut, selgub tänaseks kavandatud pooleteisttunnisel koosolekul.

Aru ei soovinud ka täpsustada, mis selles eelnõus osa fraktsiooni vastuseisu tekitab. Ta viitas „erinevatele põhjustele”. „Asi hakkab sellest, et oleme nii tähtsat ja strateegilist eelnõu pidanud arutama suhteliselt lühikese aja jooksul,” märkis fraktsiooni juht.

Riigikogu majanduskomisjoni esimees, reformierakondlane Urmas Klaas aga viitas, et peamised küsimused on seotud eelnõus sätestatud toetussummade ja -skeemidega uute põlevkivielektri plokkide rajamiseks. Eelnõu järgi võiksid näiteks Eesti Energia tulevased uued põlevkivielektri ajamid saada kuni 1,2 miljardit krooni aastast toetust isegi 20 aasta vältel. Klaas lootis, et eelnõu menetlus siiski seisma ei jää.