Eesti Elektritööstuse Liidu tegevjuhi Iren Naaritsa hinnangul on oluline, et eeskirja arutellu on kaasatud erinevad huvigrupid, teatas Eesti elektritööstuse liit.

Arutelude eesmärgiks on reguleerida tootjate liitumine selliselt, et see oleks võimalikult lihtne ja arusaadav ning arvestaks seejuures ka Eesti elektrisüsteemi kui terviku toimimist ja tarbijate huvi saada kvaliteetset elektrienergiat.

Tänane võrgueeskiri ei erista nõudeid mikro- ja pisitootjatele (pisitootja on kuni 200kW).

Seetõttu on nende liitumine juriidiliselt seisukohalt raskendatud, kuna nad ei vasta eeskirjas toodud nõuetele. Samuti peab elektrituruseaduse kohaselt elektriettevõtja olema äriregistrisse kantud või asutamisel olev aktsiaselts või osaühing.

Küsimusi tekitab ka mikrotootjate poolt toodetud energia mõõtmine ja taastuvenergia toetussüsteemi rakendamine.

”Hetkel on reguleerimata, mil moel toimub näiteks mikrotootmisseadmete paigaldamine kortermajas ning kuidas toimub ühistu toodetud elektri müük korteriomanikele. Sarnased küsimused kerkivad esile ka ärihoonetes rentnike poolt paigaldatavate seadmete puhul,” ütles Naarits.

Mitmed tänased nõuded teevad liitumise protsessi väiketootjatele põhjendamatult keerukaks või seaduslikult isegi võimatuks.

Nii näiteks nõutakse kõikidelt tootjatelt hulgaliselt andmeid elektrivõrgu toimimisele avaldatava mõju analüüsimiseks, samuti elektrivõrguga paralleeltöö modelleerimist ning selleks vajalike andmete esitamist.

Praktiliselt kõikide taastuvat energiaallikat kasutavate tootmisseadmete ja elektrijaamade (15 kW ja üle) liitumine peab olema kooskõlastatud põhivõrguettevõtjaga.

Kõik elektrijaamad peavad osalema pinge ja sageduse reguleerimises ning omama vastavaid seadmeid ja kõikide elektrijaamade kasutusele võtmiseks korraldatakse elektrivõrguga seotud katsetusi.

Mikrotootmisseade on kohtkindel tootmisseade, mille faasinimivool ei ületa 16A kas ühe- või kolmefaasilises 230/400 V madalpingevõrgus. Mitme tootmisseadme korral liitumispunktis ei tohi nende summeeritud nimivoolud ühes faasis ületada 16 A.