Uuest aastast vahetab kõigile kohustuslikuks siseriiklikuks isikutunnistuseks kuulutatud elektrooniline ID-kaart praeguse passi välja, selle saamise eest tuleb maksta kuni 150 krooni.

“Eestlane muutub ID-kaardiga elektronkodanikuks. Ta saab sellega teha toiminguid ja vastutada,” kirjeldas siseminister Tarmo Loodus. “See ei tohi olla eksklusiivkaup, seepärast väljastame kaarti odavamalt kui tootmine maksma läheb.”

PASSI OMAHIND 250 KROONI. Looduse sõnul on ID-kaardi tootmishind 250 krooni. Riigilõivu muudab omahinnast madalamaks ristsubsideerimine uue reisidokumendi ehk passi arvelt. Passi omahind on 80-85 krooni.

“Kõigil pole reisidokumenti vaja, seepärast on ID-kaart omahinnast tunduvalt odavam ning pass kallim,” lausus Loodus.

Poole vähem tuleb nii ID-kaardi kui ka passi eest tasuda pensionäridel ja alaealistel.

Välismaale sõiduks vajab ID-kaardi omanik lisaks üksnes reisidokumendina käsitletavat uut passi. See maksab kuni 350 krooni ja on vabatahtlik.

Mõlemad isikutunnistused on kümneaastase kehtivusega.

Kodakondsus- ja migratsiooniameti peadirektori asetäitja Urmet Lee teatel kavatsetakse uue isikutunnistuse jagamisele viieaastast üleminekuperioodi. “Selleks puhuks oleme hankimas 1,34 miljonit ID-kaarti ja miljon passi,” ütles Lee.

Lee toonitas, et kodakondsus- ja migratsiooniametisse pole vaja uue korra pärast tormi joosta. “Praegune pass kehtib ka pärast esimest jaanuari ehk sellel märgitud tähtajani, üleminekuperiood võtab lisaks aega.”

ESMALT TAOTLUS ID-KAAR-DILE. Kui inimesel järgmisel aastal pass aegub või tuleb see mingil põhjusel välja vahetada, saab esimesena taotleda ID-kaarti ja seejärel või paralleelselt reisidokumenti ehk passi.

Järjekordade vältimiseks võtab amet kasutusele võimalused esitada avaldusi posti ja interneti teel. Looduse kinnitusel käivitub ka süsteem, kus inimene saab ID-kaardi kätte samuti posti teel või pangakontoritest.

“Kaart on Eestis elava inimese dokument, ka vähemalt üheaastase elamisloaga välismaalase dokument,” ütles Loodus. “Kui reisida pole vaja, saab kaardiga riigis hakkama.”

Eile kirjutas siseministeerium inglise firmaga De La Rue alla lepingu turvalisuse poolest maailma tippu kuuluva ja kõikidele EL-i nõuetele vastava reisipassi tegemiseks. ID-kaardi tegemist koordineerib ·veitsi firma Trüb.