Elcoteqi otsus vähendada Tallinna tehase 3200-st töökohast 600 ei tohiks töötute hulka oluliselt suurendada, kuna tegemist on hea koolitusega oskus-töölistega.

“Tallinnasse on tekkinud üsna palju Soome päritolu elektroonikaettevõtteid, kes hindavad Elcoteqi koolitustaset ja kogemust,” rääkis elektroonikaette-võtte Tarkon peadirektor Toomas Noorema. Tema sõnul leiab enamus Elcoteqi töötajatest, kelle tähtajaliselt vormistatud lepingut enam ei pikendata, uuesti tööd.

Noorema hinnangul jäävad monteerijate palgad vahemikku 2000-4000 krooni.

Elcoteq Tallinna monteerija Jelena (20) ütles, et tal on tähtajaline tööleping juunini. “Praegu saan kuus keskmiselt 2000 krooni kätte. Eks näis, mis edasi saab,” lausus ta.

Elcoteq kuulub Metallitöötlejate Ametiühingute Föderatsiooni, mille juhatus hakkab Elcoteqis töökohtade vähendamist arutama järgmisel nädalal.

Ametiühingu välissuhete osakonna juhataja Leo Lüllemetsa sõnul on Elcoteqi töötajate koondamisega seonduv info nende jaoks hetkel puudulik. “Oleme sellest kuulnud vaid ajakirjanduse vahendusel, ametlikku infot ja seisukohta veel ei ole,” rääkis Lüllemets. Tema hinnangul on 600 töötaja vähendamine töötajatele oluline tagasilöök.

“Valdavalt on aga tegemist noore kollektiiviga, kelle jaoks peaks turgu leiduma,” ütles Lüllemets.

AS-i Elcoteq Tallinn juhatuse esimees Ilmar Petersen ei kommenteerinud, milliseid töökohti konkreetselt vähendatakse.

“Põhiliselt toimub 600 töötaja võrra vähendamine kevade jooksul ja tähtajaliste lepingute pikendamata jätmisega,” rääkis Petersen. Lepinguid lõpeb pidevalt, nende tähtaeg ei saa korraga otsa. Arvestame ka loomuliku lahkumisega, mis on aastas umbes 8-12 protsenti, lisas ta.

Noorema sõnul on elektroonikatööstuses selle kiiresti muutumise tõttu levinud tähtajaliste lepingute kasutamine. Selle põhjustest on teadlikud mõlemad lepingu osapooled, arvas Noorem. Tema sõnul on tähtajaliste lepingute kestuseks üldjuhul neli kuni kuus kuud.

Eesti Päevalehe arvutuste kohaselt hoiab Elcoteq Tallinn 600 töötaja vähendamisest tulenevalt aastas rahaliselt kokku üle 20 miljoni krooni.

Petersen ei soovinud kommenteerida, kui suur on olnud Elcoteqi Eesti tehase mahtude langus. “Me ei tee seda tehaste lõikes,” ütles Petersen. Tootmismaht võib tema hinnangul tulevikus sidevõrkude tugijaamade elektroonika arvelt hoopis tõusta.

“Elektroonikatööstus on kuni aprillini madalseisus, käive on tavalisest isegi kuni kolm korda madalam,” ütles Noorem.

Ka Tarkonil on kavas vähendada töötajate koormust ning arvu, mida tellimuste lisandudes jälle suurendatakse.

Elcoteq lükkab majanduslikel kaalutlustel poole aasta võrra edasi ka Tallinna uue tehase teise etapi ehitamise, mille käigus oleks tehast laiendatud 15 000 ruutmeetrini.

Tehase esimene etapp läheb käiku plaanipäraselt.