Elektrum märgib teatas, et Elektrilevi OÜ nimel esitab täna võrguteenuse arveid eksklusiivselt Eesti Energia AS, kes kasutab antud õigust elektri jaemüügiturul konkurentsieelisena. Konkurentsiseadusest tuleneb võrguettevõtjatele kohustus kõikidele oma äripartneritele võrdväärsetel tingimustel ühtse arve teenust osutada. „Selle kohustuse rikkumine ehk ühtse arve teenuse valikuline osutamine võrguettevõtjate poolt on konkurentsi kahjustav, eriti kui elektrituruosalised, kellel on tänasel päeval võimalik ühtse arve teenust osutada, kasutavad seda müügiargumendina oma turundustegevuses ehk reaalses konkurentsisituatsioonis,“ kinnitab ettevõte.

Seoses sellega on Elektrum Eesti koos teiste müüjatega esitanud konkurentsiametile kaebuse Elektrilevi OÜ kohta. Elektrimüüjad soovivad, et konkurentsiamet kohustaks riigi suurimat võrguettevõtet hakkama viivitamatult täitma Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivi 200972EPÜ nõudeid kõikide turuosaliste (nii elektrimüüjate kui tarbijate) võrdse kohtlemise osas ning tagama võimaluse väljastada ja saada ühisarvet kodu- ja väiketarbijatele võrdsetel tingimustel Eesti Energiaga. Samuti juhivad kaebajad tähelepanu, et hetkel toimiv turukorraldus on vastuolus Elektrituruseaduse §2-ga ja Konkurentsiseaduse §16-ga.
„Täna konkurentsiametile esitatud ametliku kaebuse eesmärk on, et monopoolne ja Eesti suurim võrguettevõtja Elektrilevi kohtleks kõiki elektrimüüjaid ning seeläbi ka elektritarbijaid võrdselt,“ selgitas Elektrum Eesti juhatuse esimees Raivo Videvik.

Videviku sõnul apelleerib seadusloome eest vastutav majandus –ja kommunikatsiooniministeerium sellele, et ka tänasel päeval on võimalus kokkulepete sõlmimiseks müüja ja võrguettevõtte vahel olemas. Praktika aga näitab, et mingil seletamatul põhjusel on Elektrilevi suutnud taolise lepingu sõlmida vaid Eesti Energiaga. „Selline põhjuste leiutamine, miks pole ühtse arve universaalne rakendamine võimalik, diskrediteerib nii elementaarseid võrdse konkurentsi põhimõtteid kui kogu avatud elektrituru toimimist. Kui sageli püütakse apelleerida sellele, et ühtse arve rakendamine muudab elektrihinna kallimaks, siis kinnitan veelkord – see ei vasta tõele,“ sõnas Videvik.