Eleringi kommunikatsioonispetsialist Kadri Mets ütles BNS-ile, et lisaks praegustele turuosalistele on praegu Eestis müügitegevuse alustamise vastu huvi tundnud kaks turuosalist Taanist ja üks Inglismaalt.

"Kas ja millal sellega edasi minnakse, pole hetkel teada," ütles ta.

Finantsteenuste pakkuja Nasdaq OMX on teatanud elektribörsi Eesti hinnapiirkonna põhise finantstoote väljatöötamisest, ütles Mets.

Eesti hinnapiirkonnale analoogselt väljatöötatav finantsderivatiiv "Contract for Differences (CfD") annaks turuosalistele täiendava kindluse hinnast tulenevate riskide maandamiseks Eesti hinnapiirkonna sees. Samalaadsed derivatiivid on teiste Põhjamaade elektribörsi piirkondade kohta juba varem noteeritud.

"See toode on kavas rakendada Eestis veel selle aasta jooksul ning see peaks uutele müüjatele tegema Eesti turule sisenemise oluliselt atraktiivsemaks," ütles Mets.

Venemaalt saab elektrienergiat eksportida praeguse regulatsiooni alusel ükses Interrao Rossija. "Venemaalt elektri importimiseks on huvi tuntud, oleme saatnud huvilistele kogu vajamineva regulatsiooni ja nõuded elektrienergia importimiseks," ütles Mets.

Samas antakse Metsa sõnul iga päev kogu Eesti ja Venemaa piiril olev võimsus elektribörs Nordpool Spotile jaotamiseks ja selleks on moodustatud eraldi pakkumiste piirkond. "Seal saab teha pakkumisi importimiseks Venemaalt, kuid tänaseni ei ole sinna ühtegi pakkumist laekunud," ütles Mets.

Mullu oktoobris hakkas elektribörsi Eesti hinnapiirkonnas elektriga kauplema Norra päritolu bilansihaldur EGL Nordic AS Eesti filiaal, mis on nüüdseks sõlminud Eleringiga bilansilepingu ja taotleb elektrienergia müüja tegevusluba.

Seni kauples Eesti 30 protsendi ulatuses avatud elektriturul neli bilansihaldurit - Baltic Energy Services OÜ, Eesti Energia, Latvenergo Kaubandus OÜ ja Nordic Power Management OÜ.

Majandustegevuse registri järgi tegutseb praegu elektrienergia müügi tegevusalal 42 ettevõtet. Nende hulgas on elektribörsil kauplejad ja 36 jaotusvõrgu kaudu võrguteenuse osutajat.

Suurim võrguteenuse osutaja on Eesti Energia Jaotusvõrk, ülejäänud võrguteenuse osutajad on kohalikud väiksemad ettevõtted. Näiteks Läänemaal ja Viimsi vallas osutab võrguteenust Imatra Elekter, Maardu linnas AS Maardu Elekter ja Kohtla-Järvel Järve linnaosas OÜ VKG Energia.