Majandus- ja taristuminister Urve Palo allkirjastas esmaspäeval ka üldkoosoleku otsuse, mis annab võrguettevõttele Elering mandaadi gaasi ülekandevõrkude omaniku enamusosaluse omandamiseks.Võrguteenus Valdus on 2014. aasta alguses loodud valdusettevõte, mille ainsaks tegevuseks on gaasi põhivõrguettevõtjast süsteemihalduri AS-i EG Võrguteenus 100 protsendi aktsiate omamine.

Palo: soodustame gaasivõrgu eraldamisega konkurentsi

Tehingu jõustumiseks 2015 aasta algusest tuleb täita mitmed eeltingimused. Vaja on saada Konkurentsiameti luba koondumiseks, kuna Elering omandab ettevõtte üle kontrolli. Siseministeeriumilt on vaja kinnitust, et Elering vastab maagaasiseaduses gaasi põhivõrgu omanikule seatud sisejulgeoleku vastavuse tingimustele. Samuti on vaja saada kinnitus teistelt Võrguteenus Valduse aktsionäridelt, et nad ei kasuta ostueesõigust Fortumi osaluse omandamiseks. Tehingu osapoolte eesmärk on eeltingimused täita selle aasta lõpuks, et osalus kantaks Eleringile üle 2015. aasta algusest.  

„Eestis gaasiturul puudub konkurents ja seega on oluline, et gaasi müük oleks ülekandevõrkudest eraldatud, et soodustada alternatiivsete müüjate turule pääsemist," ütles Urve Palo. „Lisaks on võrkude omandamisel rahvusvaheline mõõde. Planeerimisel on gaasi varustusahelate mitmekesistamine LNG terminali näol, Eesti ja Soome gaasiturge ühendav gaasiühendus, samuti on arendusjärgus Baltimaid ja Kesk-Euroopat ühendav Leedu-Poola gaasiühenduse rajamine. Nende projektide eelduseks on aga gaasi sõltumatu süsteemihalduri olemasolu," lisas ta.

Veskimägi: parem varustuskindlus Eesti tarbijale

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul on Eleringi strateegiline eesmärk saada elektri ja gaasi ühendsüsteemihalduriks. „Elektri ja gaasi ülekandeteenuse korraldamise ühendamine loob sünergiat ning selle kaudu lisaväärtust nii klientidele kui omanikule. Unustada ei saa loomulikult ka paremat varustuskindlust Eesti energiatarbijatele ja seda just kriitilistes olukordades" märkis Veskimägi.