Elion esitas eile majandusministeeriumi tööstusomandi apellatsioonikomisjonile vaidlustuse, milles palub tühistada Elisa Oyj õiguse kasutada Elisa kaubamärki Eestis telekommunikatsiooniteenuste pakkumisel.

“Elisa puhul ei ole ilmselgelt tegemist ainult juhusliku nimesarnasusega, vaid sihikindla tegevusega tarbijate eksitamisel. Kaubamärgid Elion ja Elisa on sarnased ja eksitavad seetõttu tarbijaid,” ütles Elioni meediasuhete juht Ain Parmas.

Elisa kaubamärgi alla koondusid Eestis Elisa Oyj tütarfirmad Radiolinja Eesti ja Uninet veebruari alguses.

Kaubamärgi Elion registreerimistaotlus esitati patendiametile 2003. aasta aprillis, Elisa registreerimistaotlus paar kuud hiljem. Kaubamärgiseaduse kohaselt ei saa anda õiguskaitset teise kaubamärgi sarnasele kaubamärgile.

Sarnasuse tõestamiseks tellis Elion uuringufirmalt Saar Poll turu-uuringu. Möödunud kuul tehtud uuringu kohaselt peab 56 protsenti vastanutest kahte kaubamärki sarnasteks või pigem sarnasteks. Sarnasust märgiti seejuures nii kirjapildi, alguse kui ka kõla osas.

Elisa juhatuse esimees Sami Seppänen rünnakut ei karda. “Ma ei saa Elioni motiivist aru. Mina siin keissi ei näe. Kuid kui neil on energiat ja tahtmist kiusata, siis miks mitte. Vaatame, mis saab,” ütles ta.

Mees ja naine

Seppäneni sõnul on kaks kaubamärki erinevad, Elion viitab selgelt mehe ja Elisa naise nimele. Turu-uuringu tulemust kommenteerides ütles ta, et kõik sõltub, kuidas küsida.

“Küsimustega saab vastajaid suunata. Võib küsida näiteks: kas jäätis on hea,” rääkis Seppänen.

Kui Elion teeb veel turu-uuringuid, mis kaubamärkide sarnasust tõendaks, kavatseb Elisa teha sama palju uuringuid, mis erinevust tõendaks. Seppänen ütles, et Soomes on samuti nii Elisa kui ka Elioni kaubamärgid registreeritud ja probleeme pole.

Elisal on pooleli veel teinegi vaidlus: oma kaubamärgi Teleyks kasutamise osas Tele2-ga.

Kahe gigandi vaidlus kestab

•• Umbes poole aasta pärast peaks tööstusomandi appellatsioonikomisjon seaduse järgi andma oma hinnangu Elioni ja Elisa kaubamärgi sarnasuse kohta.

•• Komisjoni sekretäri Margus Tähepõllu sõnul võib vaidluse menetlemise jooksul Elisa oma kaubamärki piiranguteta kasutada. Kui komisjon ja hiljem ka kohus leiavad, et patendiamet on Elisa kaubamärgi õiguskaitse registreerimisel rikkunud Elioni õigusi, on viimasel võimalik Elisalt kompensatsiooni nõuda.

•• Tähepõllu sõnul jõuab kohtusse siiski vähe selliseid vaidlusi. Hinnangut konkreetse vaidlustuse tõsiseltvõetavusele ta anda ei soovinud, samas möönis ta, et komisjon on mitmesuguseid otsuseid varem langetanud, sh ka vaidlustaja kasuks.