“Avame oma 3G võrgu sel aastal,” kinnitas Elisa juhatuse esimees Sami Seppänen, soovimata täpsustada, mida see kasutajatele pakub. EMT 3G võrku nimetas Seppänen pilootvõrguks, kuna see seab kasutajale piiranguid: näiteks on see kättesaadav peamiselt ainult välitingimustes ja teatud kohtades Tallinnas. “Seda ei või usaldada,” ütles ta.

Seppäneni sõnul on tavakasutaja jaoks 3G puhul olulisim võimalus kasutada kiiremat internetti ja teha videokõnesid. “Tavainfo kättesaamiseks ja edastamiseks piisab juba kõikjal Eestis toimivast GPRS-andmesidest,” ütles ta. Ärikliendi jaoks tulevad 3G plussid esile peamiselt sülearvuti kasutamisel.

Tele2 turundusdirektori Kristjan Seema sõnul on firma valmis oma 3G võrku avama 2006. aasta jooksul. “Tegelik ajastus sõltub eelkõige sellest, kui palju suudab 3G pakkuda konkurentsivõimelise hinnaga lisaväärtust, mida GSM-võrk ei võimalda. Täna napib seda veel selgelt,” ütles ta. EMT 3G teenuseid nimetas Seema nišitoodeteks.

EMT andmetel on hetkel 3G telefone kasutusel 1200, neist korraga on võrgus 300. Võrreldes 3G võrgu avamise hetkega on need numbrid kasvanud vastavalt kolm ja kuus korda. “Oleme rahul. Ei oodanudki, et inimesed kohe ummisjalu tormavad oma telefone välja vahetama,” ütles EMT avalike suhete juht Kaja Pino.

Seppäneni hinnangul kulub vähemalt viis aastat, enne kui Eestis on üle poole mobiiltelefonidest 3G telefonid. 3G teenuste kasutajate arv tõuseb üle poole veelgi aeglasemalt. “SMS-egi ei saada täna veel kõik,” ütles ta.