„Tänaseks võib julgelt öelda, et jõuluaktsiooni käigus seljad kokku pannud Elisa, Nokia ja mittetulundusühingu Eesti Elektroonikaromu ühistöö on vilja kandnud, sest inimesed on Elisa esindustesse toonud tuhandeid seni lauasahtlites kasutult seisnud telefone,“ ütles Elisa juhatuse esimees Sami Seppänen.

Seppäneni sõnul on jõuluaktsiooni eesmärgiks vanad, lauasahtlis tolmu koguvad mobiiltelefonid kokku koguda ning need taasringlusse andes kokku hoida loodusressursse ja tootmisenergiat.
„Oleme inimesteni viinud sõnumi, et mobiiltelefone on peale hävitamist võimalik 65-80 protsenti taaskasutada, sest teadmine selle kohta, mida kõike saab katkistest telefonidest toota, seni puudus,“ lausus Elisa juhatuse esimees.
„Kui ühine jõuluaktsioon läbi saab, siis vanu telefone võtavad Elisa esindused jätkuvalt vastu,“ rõhutas ta.

Nokia Eesti juhatuse liikme Jüri Teemanti sõnul taastoodetakse Elisasse toodud vanadest telefonidest uus pargimööbel avalikku ruumi.
„Esindustesse toodud telefonide kogus on muljetavaldav ning nendest saab taastoota sadu uusi esemeid. Kolme koostööpartneriga oleme otsustanud, et tuleval aastal rajame avalikus ruumis paiknevale haljasalale sajaprotsendiliselt taaskasutatud materjalist toodetud pargimööbli,“ ütles Teemant.
„Läbirääkimised haljasala osas veel käivad, kuid kindlasti anname ka avalikkusele teada, kui täpne koht on kokku lepitud.“

MTÜ Elektroonikaromu juhatuse esimees Aivo Kangus märkis, et kahe nädalase kampaaniaga kogutud telefonide maht ületab oluliselt kogu eelneva aasta jooksul Elektroonikaromu poolt tehtu.
„Kahtlemata astub Eesti selle sammuga kiiresti lähemale arenenud riikide väärtushinnangutele,“ sõnas Kagus.

Jõuluaktsiooni toetava Eesti Rohelise Liikumise loodussõbraliku toote kampaania juhi Enda Pärisma sõnul teeb aktsiooni tulemus neile vaid rõõmu.
„See aktsioon näitab selgelt, et inimeste teadlikkus vajadusest loodusvaradega säästlikult ringi käia on viimaste aastatega üha kasvanud ning inimesed kasutavad meeleldi võimalust vanad telefonid tavaprügisse viskamise asemel utiliseerimisele tuua,“ tõdes Pärisma.

Nokia poolt läbiviidud ülemaailmne uuring tõestab, et 44 protsenti vanades mobiiltelefonidest vedeleb meie kapinurgas täiesti kasutult ja ainult kolm protsenti tuuakse tagasi ringlusesse.

Elisa esindustesse toodud vanadest telefonidest on võimalik taastoota näiteks vasest puhkpille, väärismetallist ehteid, valmistada pargipinke, plastikust laste mänguväljakuid, meditsiini tarbeid, jäätmekütust või uusi telefone.

Vanu mobiiltelefone võetakse vastu kõikides Elisa esindustes üle Eesti ning taaskasutatud materjalist konteinereid on müügipunktides kokku pea 500.
Et inimestel oleks motivatsiooni vana telefon tagasi tuua, annab Elisa iga esindusse toodud telefoni eest 200 krooni tasuta kõneaega ja pakub võimalust osta uus Nokia mobiiltelefon 200 krooni soodsamalt.
Tasuta kõneaega saab kuni viie telefoni ehk kuni 1000 krooni ulatuses.

Kampaania kestab kuni tuleva aasta 11. jaanuarini.