Pealinnas Caracases saab 55-aastase juuksuri Yajaira Espinoza korteris kraanivett kord iga kahe nädala kohta. Seegi vesi on kollast värvi. Tema 8-kuune tütretütar on haige.

„Mul on kahju oma tütrest, kes kannatab vaikselt,“ ütles ta. „Olukord on raske.“

Tänavune aasta on erakordselt raske isegi paljunäinud venezuelalastele, kes kannavatavad vägivaldse kuritegevuse, kroonilise puuduse ja alla käiva tervishoiu käes. Samuti kaudsemalt nafta hinna kukkumise tõttu. Läinud nädalal paistis uus madalseis kuna loodusõnnetus ja inimese tehtu käisid käsikäes. Õhu asmeel oli sudu ehk calima - kombineeritud tuha- ja tolmupilved.

Pikale veninud kuivalaines süüdistatakse El Nino’t. Möllavad metsatulekahjud. Guri elektrijaama tammi juures langes esmaspäeval veetase rekordmadalale. See elektrijaam katab 40% Venezuela elektrivajadusest.

Avaliku korra puudumine on kaasa toonud leevendust pakkuvate meetmete ebaõnnestumise. Veepõuda leevendama saadetud veeveokeid röövitakse rutiinselt.

„Kahel või kolmel korral nädalas röövitakse vett vedav veok,“ ütles veevarustuse eest vastutav ametnik Tatiana Noguera. „Kurjategijad peatavad veeautod ja sunnivad juhti sõidusihti vahetama ning veeautod suunatakse jõugu kontrolli all olevale alale.“

„Vesi on muutnud väga kollaseks ja madala kvaliteetseks,“ ütles Caracase Universitario Hospitali nakkushaiguste spetsialist Ana Carvajal. „Me kogeme erinevate haiguste, kuid eriti kõhulahtisuse levikut. Puhta vee puudus põhjustab nahahaigusi. Ravimid puuduvad. Me saame välja kirjutada vaid väävliseepi.“

59-aastane taksojuht Luis Felipe Pedrosol on raske magada seoses calimapilvedest tingitud kurguvalu ja silmaärritusega. Tema piirkonnas saab vett kolmel päeval nädalas.

„Kui on veepäevad, siis jätkub seda vaid paariks tunniks ja seegi on väga räpane,“ ütles ta. „See on ikka uskumatu. Valitsus ei ole teinud midagi probleemi lahendamiseks.“

2015. aastal langes suuresti naftamüügist sõltuv Venezuela majanduse kogutoodang 5,7%. IMFi prognoosi kohaselt peaks tänavu majandus käima alla veel 8%. Alates president Nicolas Maduro võimule saamisest 2013. aastal on Venezuela valuuta väärtus kukkunud mustal turul 98%. Tänavu peaks inflatsioon kerkima 500 protsendini.