Kui Eestis on eluasemelaenu intress langenud 8 protsendile ja aastainflatsioon on 5 protsenti, siis Soomes tuleb maja või korteri ostuks võtta 6-7protsendilise intressiga laen, millest inflatsioon võtab 3 protsenti. Reaalintressid on nii Eestis kui Soomes seega 3-4 protsenti.

Selle aasta esimese kvartali eluasemelaenude käive oli Eestis 410,9 miljonit krooni. Aastaga on käive suurenenud ligi 35 miljoni krooni võrra, keskmine laenusumma suuruses 200 000 krooni on jäänud samaks. Võrreldes kahe aasta taguse ajaga võetakse täna korteri või maja jaoks laenu 2,5 korda rohkem.

Ühispank teatas eile, et toob turule kõrgharidusega noortele mõeldud 8 protsendise intressiga eluasemelaenu, mille jaoks ei ole vaja lisatagatist ega omafinantseeringut.

Ühispanga eralaenude arendusjuht Triin Messimas nimetas uue laenutoote põhiliste plussidena omafinantseeringu nõude puudumist ja võimalust arvestada laenusummasse kõikvõimalikud laenuga seotud maksud alates notaritasudest kuni kindlustusmakseteni.

Viieks aastaks on kinnitatud 8-protsendiline intressimäär, sealt edasi sõltub intress ka Euriborist.

Uudne on võimalus, et laenu võib tagada füüsiliste isikute käendusega. Juhul kui ostetav korter või maja jääb põhitagatiseks ning käendused on lisatagatiseks, on nõutav 10-protsendiline omafinantseering.

"Noorte eluasemelaenu idee tuli, mõeldes nende noorte peale, kes on võtnud õppelaenu ning kellel puudub raha, tööstaazh või sissetulek, et praeguste nõuete järgi laenu saada. Tahame neid panga juurde kinnitada," selgitas Messimas.

Tema sõnul ei ole noorte eluasemelaen panga jaoks väga suure riskiga laenutoode. "Praktika näitab, et eluasemelaen on üks paremini tagastatavatest laenudest. Inimesed elavad ju oma majas või korteris ega taha sellest loobuda," lisas Messimas.