Ühispanga eralaenude arendusjuht Triin Messimas ütles, lisatagatisi kasutatakse omafinantseeringu alandamiseks rohkesti. “Ma ei ütleks, et pooled, aga küllaltki suur osa laenudest on võetud lisatagatisega.” Lisatagatisena kasutavad noored tihti vanemate korteri pantimist ning KredExi garantiid.

Ühispank annab tavapärasemast madalama omafinantseeringuga laenu juhul, kui laenutähtaeg ei ületa 20 aastat ja tagatiseks olev kinnisvara on ehitatud viimase viie aasta jooksul. Sellisel juhul on minimaalne omafinantseeringu nõue 15% laenuprojekti maksumusest. Kui ostetav vara on ehitatud 5–15 aastat tagasi, on eluasemelaenu minimaalne omafinantseering 24% laenuprojekti väärtusest.

Noore pere laenu, mille minimaalne omafinantseering on 10%, võtmine eeldab peres alla 16aastase lapse olemasolu ja noore oma kodu laenu saamine kõrg- või keskeriharidust. Lõvilaenu võtja peab olema noor ja haritud ning soovima osta oma esimest eluaset. Laenu antakse ka viimase kursuse tudengitele.

Lisatagatisena aktsepteerib Ühispank teist korterit või elamut, teatud juhtudel, näiteks Lõvilaenu puhul ka eraisikute käendust. Messimas pidas käendusi laenutaotlejatele küllaltki ahvatlevaks võimaluseks. Üks inimene saab käendada 40 000 krooni laenuraha, minimaalset omafinantseeringut annab alandada 10%ni.

0%-line omafinantseering tuleb Ühispangast kõne alla siis, kui eluasemelaenu tagatised ületavad laenusumma 1,179-kordselt, mis vastab 15%lisele omafinantseeringule. Lõplik panga poolt nõutav omafinantseering sõltub laenuprojektist tervikuna, sealhulgas ka laenusaajast endast.

Sampo Panga kommunikatsioonijuht Anneli Rõuk ütles, et laenu omafinantseeringu alandamiseks tuleb lisatagatisena pantida kinnis- või vallasvarana korter või maja, mis ei pea kuuluma laenutaotlejale.

Rõuk lausus, et 0%-lise omafinantseeringuga laenud on väljastatud Sampost põhimõttel, et maksimaalne laenusumma on kaks kolmandikku tagatise või tagatiste turuväärtusest.

Sampo pakub soodustusi neile, kes sõlmivad tagatisvara ja elukindlustuslepingu Sampole kuuluvas If Eesti Kindlustuses. Kuni 10 aastat vana tagatisvara seal kindlustanu saab kindlustusmaksetes 10% soodustust ja elukindlustuslepingu sõlminul alandatakse laenu intressi kuni 1%.

Hansapanga laenuspetsialist Kersti Arro teatas, et 10%-lise omafinantseeringuga on antud peamiselt noore pere ja noore oma kodu laene. Juuli lõpu seisuga oli Hansapank väljastanud üle 5000 null- kuni 10protsendilise omafinantseeringuga eluasemelaenu. Täpsemalt oli 2860 10%-lise omafinantseeringuga laenu. “0%-lise omafinantseeringuga ehk lisatagatisega laenude kohta ei saa hetkel täpset vastust anda, kuid neid on kindlasti rohkem,” selgitas Arro.

Küsitava omafinantseeringu puhul lähtub Hansapank eelkõige kliendist ja laenu tagatisvarast. Olulisem kui ettevõte, kus laenutaotleja töötab, on tema korrektne krediidiajalugu ja tagatisvara seisukord. Omafinantseeringu osas saab soodustusi kuni kolme aasta vanuse tagatisvara puhul. Tagatisena tunnistab Hansapank nii ehitisi vallasvarana, kinnisvara kui käendusi.