Järjest kahanevad kindlustuspreemiad räägivad nii lepinguomanike ebakindlusest kui ka juba tehtud sissemaksete kokkukuivamisest. Ebamugavamas seisus on need kliendid, kes on valinud elu kindlustamiseks nn investeerimisriskiga (IRE) toote, sest lootuse kogutud summa tosina aasta pärast tulumaksuvabalt taskusse pista näib nullivat börside langus.

„Sel aastal on reaalne, et enamik seltse lõpetab kahjumiga,” tunnistab väärtpaberiturgude languse tugevat mõju elukindlustusseltside tulemustele ka Hansa Elukindlustuse juhatuse esimees Mihkel Mandre. Suurem võib see olla tema hinnangul just neil, kelle portfellis on enam IRE lepinguid. Mandre sõnul on Hansa uute lepingute müük säilitanud peaaegu eelmise aastaga võrreldava taseme, ometi on kolme kvartali võrdluses laekumine vähenenud pea kolmandiku võrra.

SEB Elu- ja Pensionikindlustuse juhatuse esimees Indrek Holst tunnistab lepingute katkestamiste mõningast kasvu. „Üheksa kuu jooksul katkes meil 437 lepingut, samal ajal on IRE lepinguid meil jõus üle 10 000.” Siiski kahanes nimetatud lepingute varade maht ühe kuu lõikes viiendiku võrra.

Sedasama kinnitab ka finantsinspektsiooni statistika turu kohta tervikuna. Kui juunis  kasvas investeerimisriskiga elukindlustuse lepingute arv aastaga ligi 53%, siis vastavaid kindlustusmakseid koguti vaid 617,9 miljonit krooni ehk 31% vähem.

„PeamineIRE lepingute katkestamise põhjus on tururiskide kartus. Kui headel aegadel oldi valmis rohkem riski võtma, siis praegusel ajal ollakse pigem riskikartlikud,” selgitab Holst.

SEB likviidsusfondiga sarnast varade ümberhindlust Holst aga võimalikuks ei pea. „IRE lepingule ongi iseloomulik see, et varad on kajastatud pidevalt turuhinnas. See tähendab, et kliendi varad käituvad vastavalt fondide hinna liikumisele.”

Inspektsiooni kinnitusel on omavahendite nõuded täidetud praegu siiski kõigil seltsidel ja need on kaetud keskmiselt üle kahe korra. Veel juunis tuvastas finantsinspektsioon järelevalve käigus, et Seesam Life Insurance SE oli rikkunud omavahendite suuruse nõuet. 

Kindlustuse risk või riski kindlustamine?

•• „Võiks diskuteerida, kelle valitud risk see siis on?” arutleb Eesti kindlustusseltside liidu juhatuse esimees Kristjan Niinemaa. Tema sõnul koostab investeerimisriskiga kindlustusportfelli üldjuhul klient ise, otsides alternatiivi tavapärase kolmanda samba pensionilepingu jaoks. Siiski sõltub kliendi riskide valik ka palju sellest, kas pensioniiga ootab ees viie või 35 aasta pärast.

•• Hansa Elukindlustuse juhatuse esimehe Mihkel Mandre sõnul on kokku kuivanud eelkõige ühekordsed suured maksed. Kui igakuised mõnesajakroonised maksed „jooksevad” endiselt, siis oluliselt on vähenenud aastas korra tehtavad mitmekümne tuhande kroonised sissemaksed. Küll on kliendid Hoslti sõnul asunud kindlustama enda võetud laene, tänu millele uutest laenudest on kaetud enam kui pooled lepingud.