"Eelmisel nädalal käis Eestis koostööleppe raames Venemaalt kolmeliikmeline komisjon, kes külastas ka mõningaid lihatööstusi ja kelle ees me selle teema ka tõstatasime, aga nende sõnum oli ka, et kiiret lahendust elussigade probleemile Venemaa poolt ei tule," rääkis Seeder.

Minister lisas, et tegemist on strateegilise otsusega, millega Venemaa soovib arendada oma sealihatootmist. "Seega ei ole oodata, et lähikuudel see piirang kaob," lisas ta.

Venemaa kehtestas käesoleva aasta 20. märtsist Euroopa Liidu riikidele elussigadele sisseveokeelu. Piirangust loodeti vabaneda seoses Venemaa astumisega Maailma Kaubandusorganisatsiooni. Tänaseks on Venemaa WTO liige, kuid elussigade eksport Venemaale ei ole taastunud ning erinevatel hinnangutel võib piirangust vabanemine aega võtta veel paar aastat.

Kõpsta seafarmi tegevjuhi Einar Jakobi sõnul mõjutas keeld kõige rohkem Eesti seakasvatajaid, kes numbrite poolest on Venemaa suunal ELi kõige suuremad eksportöörid.

Nii suurt tagasilööki, kui algselt oodati, ei tulnud, sest elussigade eksport suunati ümber Leetu, Lätti ning Poolasse.

Jakobi sõnul oli hind uutel turgudel madalam ning esialgu kaotati kuni 25 protsenti hinnast.

"Esialgne hind oli Venemaal 1.45 eurot kilo kohta eluskaalu eest, kuid leedukate käest oli võimalik saada 1.15-1.20, aga mitte rohkem, sest kõik kasutasid olukorda ära. Me olime sunnitud seisus, me pidime sea kuhugi müüma ja järelikult oli hea meile ka hinda suruda," rääkis Jakobi.

Märtsi lõpus, aprilli algul oli hinnalangust tunda ka kohalikul turul, kuna järsult kasvanud pakkumisele polnud nõudlust.

Tänaseks on sealiha hind hoopis tõusnud tänu üldisele hinnatõusule Euroopa Liidus. Hinnatõusu on tinginud kõrged teraviljahinnad, mis on suurendanud seakasvatajate söötmiskulusid. Samuti on kasvanud muude sisendite kulud.

Esimene poolaasta arvudes:

Elussigu eksporditi käesoleva aasta esimeses pooles 72 000 siga kogukaalus 7313 tonni. Eksport vähenes eelmise aasta sama ajaga võrreldes 29 400 looma võrra (29%) ning koguseliselt 3390 tonni võrra ehk 31,7 protsenti. Kesmine eluskaalu hind oli 1326 eurot/tonn, mis on 2011. aasta sama aja hinnast 44 eurot (3,5%) kõrgem.