Räägime maksusüsteemist. See peaks teile töösturina väga korda minema. 

Minu seisukohad lähevad väga paljude inimeste omast lahku.

Nii? Mis te ettevõtete tulumaksu taastamisest arvate?

Olen kogu aeg selle poolt olnud. Riigieelarvesse on raha vaja, maksusoodustustega saab stimuleerida välisinvesteeringuid ja regionaalpoliitikat. Meil on mindud seda teed, et on tõstetud käibemaksu ja tööjõumakse. Tööjõumaksud on ajanud asja nii hulluks, et eriti väikefirmadel on kõva stiimul ümbrikupalka maksta. On räägitud, et võiks miinimumpalka tõsta. Seejärel küsitakse, et kust kate tuleb. Kate tuleks sellest, kui tulumaksu enam ei langetataks. Minu meelest peaks tõstma ametliku miinimumpalga 500 eurole. Ma ei tea Eestis ühtki inimest, kes teenib alla 500 euro kuus. 320-st suurem palk makstakse lihtsalt ümbrikus. Sealt saaks kohe eelarvesse maksuraha juurde. Ettevõte, kes ei suuda näiteks 10% tulumaksu tasuda, ei olegi õige ettevõte. See võibki põhja minna. Vaadake, kus Eestis suuremaid kasumeid teenitakse: telekommunikatsiooniettevõtted ja välispangad. Ehk vahendustegevus. Miks mitte neilt tulumaksu võtta!? 

Oponendid ütlevad, et siis laguneks Eesti majandus laiali ega tuleks siia enam ükski välisinvesteering.

See on täielik demagoogia! Vaadake, millised kasumid on väliskorporatsioonidel Eestis. Keegi ei hakka siit 10% tulumaksu pärast lahkuma. Praegu riik kingib neile lihtsalt raha!

Kuidas te tööjõumakse reformiksite?

Sotsiaalmaksu tuleks kindlasti alandada. Töötuskindlustusmakset kogutakse pidevalt tegelikust vajadusest rohkem. See on lihtsalt tulumaksu üks osa, mida nimetatakse teise nimega. Peale selle kogutakse meil ju ka elektri kaudu riigimakse: aktsiis, taastuv-energia tasu. Peale selle teeseldakse vabaturgu, mida ju tegelikult ei ole. Nimetagem asju õigete nimedega. Elektri kaudu on muidugi hea makse korjata, sest selle eest ei saa maksmata jätta. Klient jäetakse pimedusse. 

Loe edasi, millega Harju Elekter tegeleb, mis on ettevõtte edu taga, kui suur on ettevõttes keskmine palk, mida arvab Palla Eestis antavast haridusest ja langevatest maksudest.