Probleemi avastas Swedbank endalegi jahmatuseks alles hiljuti, kui korraldas loterii aktiivsetele noortele kaardiga maksjatele. Kui pank asus võitjaid välja loosima, selgus et loteriis osalenud alaealistest mitmete kontosid oli kasutatud SMS-laenu võtmiseks või tagasimaksmiseks.

Pank viis läbi analüüsi ja avastas, et kiirlaenude teenindamisega on seotud 1290 lapse kontod. "Põhimõtteliselt on tegu lapse identiteedi tarbimisega, millest jääb alaealise krediidiajalukku maha ka jälg, mis võib hiljem takistada laenu saamist," ütleb Swedbanki kommunikatsioonijuht Kristi Roost. Laps võib täisealiseks saades avastada, et on panga silmis ilmsüütult "mustas nimekirjas".

Küsimus ei ole ainult laste kontode kasutamises. Pangad sõdivad vastutustundetute kiirlaenupakkujatega, kelle laenuportfell on viimaste aastatega plahvatuslikult kasvanud laial rindel. 

Seda, kuidas selline kurioosum võimalik on, mis saab nn laenulastest, kirjeldusi konkreetseid juhtumitest ning pankade ja kiirlaenufirmade selgitusi loe teisipäevasest Eesti Päevalehest.