Mõne aasta pärast on Ees-Karlova linnaosas asuva Tarmeko tootmispiirkonna asemel ülimoodne 1000 elanikuga elamurajoon. Vaiu hakatakse rammima talvel, viie aasta jooksul kerkib Rebase tänava lõppu Emajõe äärde üheksa kaheksakorruselist maja.

Uue elamurajooni eksklusiivse ja kaasaegselt julge väljanägemise pakkus välja Austriast pärit noorte arhitektide büroo Atelier Thomas Pucher & Bramberger Architects, kes on siinmail tuntud ka kui Eesti Rahva Muuseumi III koha töö autor.

Majad kõrguvad avarusse

Tartu linnaarhitekt Tiit Sild peab võidutööd võrreldes tüüpiliste arendusprojektidega tunduvalt inimlikumaks. Kojusaabumine on muudetud meeldivaks läbi avarate ühiste aatriumiga ülalt valgustatud esikute. Sild leiab, et võidutöö on oma ajastu hea näide, mille võlu aastatega ei kao. “Pigem omandavad need majad aja jooksul lisaväärtust,” iseloomustab Sild.

Detailplaneering võimaldab jõeäärseid korterelamuid projekteerida alates viiendast korrusest laienevatena. See jätab hoonetealuse avaraks ning rõhutab ülemiste korruste võimalust vaatele, mis avaneb põõsastatud jõeluhale ning Annelinna betoonmetsale. Autoparkla on peidetud maja alla.

Jõeäärsetesse majadesse on kõrgematele korrustele planeeritud ka paar luksuslikumat penthouse’i, mis lähevad läbi kahe korruse.

Tartu linna jaoks on tegu olulise suurusjärguga arendusega ning seepärast sai juba detailplaneeringusse kirja, et tühermaa asustamiseks tuleb korraldada arhitektuurikonkurss.

Uuselamurajooni arendaja on SRV Kinnisvara AS. Üheksa maja peale ehitatakse 450 ühe- kuni neljatoalist korterit. Esimene maja peaks arendusfirma projektijuhi Ülar Hallikivi sõnul valmima tuleva aasta lõpuks. Korterid on orienteeritud Eesti keskklassile.

Konkursile kulus üle poole miljoni

•• Tartu Linnavalitsuse ja SRV Kinnisvara AS korraldatud arhitektuurikonkursi eelarve oli 550 000 krooni.

•• Võidutöö “The River Goes Wide” preemia oli 120 000 krooni.

•• Teiseks tuli Soome arhitektibüroo AW2-Architecture Workshop Finland Oy, kelle auhinnaraha oli 80 000 kr.

•• Lisaks maksti kõikidele osalistele osavõtutasu 50 000 krooni.