EMT juhatuse esimees Peep Aaviksoo ütles, et maailmas on hetkel 9 toimivat 3G võrku 1,35 miljoni kliendiga, mis on ligi 1000 korda vähem kui GSMil täna. "3G andmeside kiirus ja maht on aga palju tugevamast ja paremast puust kui GSMil. Suur vahe tänastes kasutajates GSMiga näitab 3G muljetavaldavat arengupotentsiaali," ütles Aaviksoo.

EMT arendus- ja tehnoloogiadirektor Tõnu Grünberg märkis, et 3G kommertsvõrk hakkab Eestis toimima kõige varem pooleteist aasta pärast. "3G tähendab mobiilsides sarnast arengut, nagu omal ajal lisandus raadiole pilt ja tekkis televiisor," selgitas ta. "Täna ei kujuta me võibolla veel täpselt ette, milliseid uusi võimalusi 3G pakkuma hakkab, kuid kindel on, et mobiilside interaktiivsus suureneb ja multimeedia kasutusala laieneb oluliselt. Mobiilside väärtusahel pikeneb ning lisandub palju uusi n-ö teenuse sisu pakkujaid, kelle ülesandeks on piltlikult öeldes toota klientidele põnevaid programme."

Grünbergi sõnade kohaselt tuleb EMT 3G teenusega jaeturule tõenäoliselt 2005. aastal. "Selleks ajaks on meil olemas tehnoloogiline valmisolek pakkuda kvaliteetset 3G teenust," sõnas Grünberg. "Uue põlvkonna mobiilside eeldab ka klientide kaasatulekut - huvi pildiga telefoni vastu ning konkreetseid investeeringuid ehk uut 3G-d toetavat telefoni - seetõttu tahame areneda 3G valdkonnas koos kliendiga."

3G ehk kolmanda põlvkonna mobiilside annab võimaluse ülikiireks andmesideks, mille tulemusena saab mobiiltelefoniga edastada liikuvaid pilte ja videoklippe. EMT 3G testvõrgus toimib andmete edastamine kiirusega 384 kilobitti sekundis, mis on sama võimas kui keskmine ADSL. Hetkel toimib 3G testvõrk EMT kahes peahoones Valge tee 16 ja Peterburi mnt 60B, võrgu seadmed on tootnud Ericsson.