Delfi Majandus toob ära mõned mõtted, kuidas edukad ettevõtted on nutikaid partnerlusi kasutades välisturgudele läinud. Foorumi ellukutsuja ja kaaskorraldaja on Sampo Pank.

Eestis laialt tuntud EMT pakub maailmaturul kitsale nišile loodud, ent jõudsalt populaarsust koguvat teenust Travel SIM. EMT peadirektor Valdo Kalm räägib lähemalt.

Milline on täna olulisim EMT rahvusvaheline projekt?

Selleks on Travel SIM kuuekümnes riigis. See on põhiliselt turistidele mõeldud EMT sim-kaardil põhinev teenus. Peamiselt on see suunatud odavale helistamisele EL-ist väljaspool, kuigi müüme seda ka EL-is. See on kasvav äri ja läheme kogu aeg uutele turgudele. Käive on täna pool miljardit. Tegemist on targa alltöövõtuga. Uute turgudega tegeleb partner, kellel on palju brände, erinevatel turgudel erinevad. Meie pakume tehnoloogilist lahendust.

Milles see äri seisneb?

Kaart tehakse Eestis, kõik muu toimub virtuaalselt. Tehniline know-how on Eestist, kaart on progetud Eestis. See ongi tark allhange. TravelSimiga startisime 5-6 aastat tagasi. Ei pidanud olema hiromant saamaks aru, et tarbimispidu lõpeb ja on vaja käibe hoidmiseks mujalt lisaraha teenida.

Kust tuli initsiatiiv?

See initsiatiiv tuli rohujuure tasandilt. Elioni ja EMT töötajad tulid jõulueelsel õhtul ja ütlesid, et meil on üks idee. Alati tuleb olla avatud oma inimeste uutele tooteideedele. Täna teevad seda tööd meil vaid mõned inimesed, tegemist on väga efektiivse osakonnaga.

Kes on partnerid?

Meie, üks Kanada firma ja siis suured edasimüüjad, kes kaarti lõpptarbijale vahendavad.

Kuidas soovitad välisturgudele laieneda?

Ikkagi partnerluses tuleb minna. See on väga harukordne, kui maailmabränd sünnib Eestis. Mina eelistaksin tarka alltöövõttu, hea partneriga, samm-sammult liikumist. Tuleb müüa lisandväärtust.

Praegu, kus on 100 000 töötut, on igasugune alltöövõtt teretulnud, kuid pürgida tuleb targa alltöövõtu suunas. Pole vaja lüüa vastu rinda ja öelda, et minu idee, minu bränd. Oleme päris head insenerid kuid rahvusvahelisel turul müümise oskust ja suhteid on vähe, siin on partneritest palju abi.