Metsatööstuse liidu (EMTL) tegevdirektor Ott Otsmann saatis majandusminister Juhan Partsile kirja, milles palub kaaluda raiemahtude suurendamist. „Seoses Narva Elektrijaamades puiduressursi kasutuselevõtuga võib piirkonnas asuvatel liidu liikmetel tekkida probleeme toormeressursi hankel, kuivõrd Narva Elektrijaamadele makstakse puidu hankel toetust, mida EMTL-i liikmetele ei maksta,” kirjutas Otsmann. See võimaldab Eesti Energial maksta tooraine eest turu keskmisest kõrgemat hinda ja katlasse võib jõuda väärtuslik puit, mida muidu kasutataks näiteks mööblitööstuses.

Töökohad on ohus

Kuna Eesti Energiale makstakse toetust taastuvenergia tootmise eest, mitte otseselt puidu ostmiseks, on Otsmanni sõnul ka keeruline öelda, kui suure eelise elektrifirma saab. „Meie põhimure on see, et raiemaht on väike. Kui raie suureneb, jätkub puitu kõigile ning elektritootmisse jõuaks vähem väärtuslik toore,” ütles Otsmann Päevalehele.

Narva Elektrijaamadele müüak­se aastas 400 000 kuupmeetrit puitu, mis moodustab Otsmanni hinnangul RMK aastasest 2,5-miljonilisest raiemahust olulise osa, ning kõigile turuosalistele enam puitu ei jätku. „Sellest tulenevalt on ohus puidutoor­ainet kasutavate ette­võtete tegevuse jätkumine ja seeläbi töökohad. Väheneb riigile laekuv maksutulu ja toorme töötlemisest saadav eksporditulu,” maalis Otsmann tulevikust musta pildi.