Paraku tuleb arvestada, et laenuhuviliste hulk on kinnisvara ostu-müügitehingute arvu kokkukuivamise taustal tublisti vähenenud. Näiteks SEB-sse laekub 2007. aasta taset aluseks võttes üle kahe korra vähem laenutaotlusi.

Teisest küljest loobutakse taotluse esitamisest ning oodatakse majanduse stabiliseerumist. SEB eraisikulaenude suuna äriarendusjuhi Triin Messimase sõnul võib üheks takistuseks olla ka valearusaam, et pangad laenu ei anna või annavad väga karmidel tingimustel.

Väikesest elavnemisest ehk annab aga märku seegi, et juulis-augustis on laenutaotluste arv SEB-s eelnevate kuudega võrreldes veidi kasvanud.

SEB-s intress keskmiselt neli protsenti

Põhilised laenutingimused ei ole Messimase sõnul võrreldes 2007. aastaga muutunud. "Välja arvatud tagatise vastu antava laenusumma piirmäär - kui 2007. aastal oli see uuemate objektide puhul kuni 90 protsenti ja vanemate objektide puhul kuni 80 protsenti, siis nüüd kehtib üldjuhul reegel, et laenu saab kuni 70 protsenti tagatise või tagatiste väärtusest."

Laenutähtaeg on SEB-s kuni 40 aastat ja laenu saab endiselt nii Eesti kroonis kui ka euros. Laenusaaja keskmine vanus (33-34 aastat) ei ole majanduse tõmbetuultes muutunud - nooremate ja vanemate laenusaajate osakaal on läbi aastate püsinud ühesugusena.

Keskmine panga poolt määratav intressimarginaal jääb SEB-s praegu alla kolme protsendi, mis arvestades kuue kuu euribori madalat taset tähendab umbes nelja protsendi suurust lõppintressimäära.

Swedis omafinantseering 20%

Omafinantseeringu määr algab Swedbankis praegu 20 protsendist. Kui pangale pakkuda ka aktsepteeritavat lisatagatist, siis ei ole sissemakset vaja.

Swedbanki finantseerimise divisjoni direktori Koit Semjonovi sõnul on laenu maksimaalne tähtaeg Swedbankis sõltuvalt kliendi vanusest kuni 30 aastat. Intressimäär sõltub kliendi maksevõimest, varasemast krediidiajaloost ja tagatisvara seisukorrast. Viimase poole aasta jooksul ei ole panga määratav intressimarginaal Semjonovi kinnitusel muutunud.

Kodulaenu taotlemiseks vajalik sissetulek - s.o raha, mis laekub kuu jooksul arvele - peab Swedbankis ühe taotleja puhul küündima 10 000 kroonini ja kahe taotleja puhul 15 000 kroonini. Kohustuste suurus sissetulekust võib olla keskmiselt 30 protsenti.

SEB-s peab kodulaenu taotlemiseks üksiktaotleja kuusissetulek olema vähemalt 7000 krooni ja perel 10 000 krooni.

"Kuna kinnisvarahinnad on oluliselt langenud, võib teatud kindla korteri või maja ostmiseks vajalik sissetulek olla tunduvalt väiksem kui paar aastat tagasi," ütles Messimas.

Omafinantseeringu määr võib langeda

"Sama kehtib ka nõutava (rahalise) omafinantseeringu kohta - kuigi nõutava omafinantseeringu protsent oli varem madalam, saab nüüd sama summa sissemaksmisel osta ikkagi sellesama soovitud objekti - lihtsalt objekt ise on sedavõrd odavam."

Kui nüüd sügisel muutusi oodata, siis Messimase sõnul võib arvata, et alaneb nõutava omafinantseeringu määr. "Millal see täpselt juhtub, seda ei oska hetkel ennustada - see sõltub kinnisvaraturu arengutest."

Kommenteerib Nordea Pank Eesti krediidi arendusjuht Tiina Kukk:

Nordea lükkab ümber müüdi, et pangad praegusel ajal laenu ei anna. Vastupidi. Oma kodu soetamiseks, remontimiseks või kinnisvarasse investeerimiseks on praegu väga hea aeg: kinnisvara hinnad on langenud viie aasta tagusele tasemele ja intressimäärad on ajalooliselt madalaimal tasemel.

Eluasemelaenu nõutav omafinantseering jääb Nordea Pangas 30-20% piiresse, kuid lisatagatiste olemasolul (näiteks kinnisvara) võib see väheneda 0%-ni. Jätkuvalt teeme aktiivset koostööd KredExiga, kelle abiga saavad endale oma kodu soetamist lubada just noored pered ja spetsialistid ning seda vaid 10% omafinantseeringut omades.

Laenu saamise eelduseks on kliendi regulaarne ja tõestatud sissetulek, panga poolt aktsepteeritav tagatis ja kliendi eelnev maksekäitumine.

Loomulikult avaldab üldine majanduslik olukord mõju pankade laenupoliitikale ning aeg-ajalt tuleb korrektiive teha, kuid praeguse majanduslanguse tõttu ei ole Nordea Pank laenu andmise tingimusi oluliselt karmimaks muutunud.

Kommenteerib Sampo Panga krediidivaldkonna juht Ly Hõbe:

Võrreldes eelmiste aastatega on laenutaotluste arv oluliselt vähenenud. Väljastatavate laenude maht on vähenenud pigem seetõttu, et taotlejatel on juba piisavalt olemasolevaid kohustusi ning samuti probleeme nende kohustuste tasumisel, mitte niivõrd muutunud laenutingimuste arvelt.

Nii on Sampo Pangast jätkuvalt võimalik taotleda eluasemelaenu kuni 25 aastaks nii 30% kui ka nt 0% omafinantseeringuga lisatagatise olemasolul. Maksimaalne laenusumma sõltub laenutaotleja võimalustest ja tagatise väärtusest.

Sampo Pank ei eelista ühtegi kliendisegmenti teisele. Positiivse laenuotsuse suurimaks eelduseks on püsiva sissetuleku laekumine Sampo Panka ning korrektne maksekäitumine juba olemasolevate kohustuste täitmisel.