5. märtsi hommikuks on esitatud kokku 385 324 tuludeklaratsiooni, mille arvelt on kogunenud tagasi maksmise kogusummaks 1,3 miljardit krooni, juurde on makse määratud 108 miljoni krooni ulatuses. Eeltäidetud tuludeklaratsiooni pabertrükke on MTA teenindusbüroodest väljastatud tänaseks 40 245 korral, teatas maksuameti pressiesindaja.

Tuludeklaratsioonide esitamine lõppeb 31. märtsil. Tagastus- ja juurdemaksmise tähtaeg füüsilistele isikutele on 1. juuli, FIE-dele ja vara võõrandamisest kasu saanutele 1. oktoober.

Tulude deklareerimist puudutavat infot ja abi saab tööpäevadel kl 08.00-20.00 infotelefonile 1811 helistades, abivajajaid aitab ka telefoninumber 8800811, e-maks@emta.ee ja fyysisik@emta.ee. Lisainfot saab maksuhalduri koduleheküljelt www.emta.ee ning Maksu- ja tolliameti piirkondlikest teenindusbüroodest.

Enamlevinud mahaarvamised tuludest:
Maksuvaba tulu 24 000 krooni. Kui isik on terve aasta töötanud, on üldjuhul see soodustus rakendunud juba aasta kestel ja tulumaksu ümberarvestust deklaratsiooni järgi ei toimu.

Täiendav maksuvaba tulu kahe ja enama lapse korral. Soodustus rakendub alates teisest lapsest, kasutada saab üks lapsevanem. Arvesse lähevad lapsed, kes on 2007. aastal saanud 17 või on nooremad.

Eluaseme intressid. Maha saab arvata eluaseme soetamiseks (elamu, korter, maatükk eluaseme ehitamise eesmärgil) võetud laenuintressid. Jooksva remondi tarbeks võetud laenu intresse maha arvata ei saa. Kui võetud laen on ainult osaliselt kulutatud eluaseme soetamiseks, saab intresse maha arvata proportsionaalselt tehtud kulutusele.

Koolituskulud ja õppelaenu intressid. Nagu eelpool öeldud, toimub isiku poolt makstud tulumaksu tagastus. Kui õppijal endal maksustatav tulu puudub või on see olnud 2007. aastal alla 24 000 krooni, on tegelikuks kulutuse tegijaks tema lapsevanem, nii saab koolituskulu teinud vanem näidata selle kulu oma deklaratsioonis.

Kingitused, annetused, ametiühingu sisseastumis- ja liikmemaksud. Nende kulutuste mahaarvamise piir on 5% maksustatavast tulust.

NB! Eluaseme intresse, koolituskulusid, õppelaenu intresse, kingitusi, annetusi, ametiühingu sisseastumis- ja liikmemakse ei saa maha arvata rohkem kui 50 000 krooni kuid mitte rohkem kui 50% maksustatavast tulust. Ühisdeklaratsioonis on mahaarvatav summa 100 000 krooni, 50% reegel kehtib ikka.

Maksuvaba pension 36 000 krooni. Kui pensionäri ainukeseks tuluks on riiklik pension ja pensioniametile on tehtud avaldus maksuvaba tulu rakendamiseks, on üldjuhul aasta kestel tulumaks õigesti kinni peetud ja tulumaksu ümberarvestust tuludeklaratsiooni järgi ei toimu.