Laserraviseade Maria 308 on väljatöötatud Eesti firma AS-i Genestho finantseerimisel koostöös laseri leiutaja, Nobeli preemia laureaadi, akadeemik Aleksander Prohhoroviga Moskva Üldfüüsika Instituudist (IOFAN) ja Venemaa Teaduste Akadeemia asepresidendi, akadeemik Gennadi Ossipoviga.

Endel Siffi sõnul on ettevõtjate ülesanne otsida ja pakkuda teadlastele võimalusi uute arendusprojektide rahastamisel. „Kõik ideed ei pruugi realiseeruda, kuid paljud neist võivad muuta elukvaliteeti. Me ei peaks kartma investeeringuid kõrgtehnoloogiasse, kuigi kulutused on suured ja patentide kaitsmine aja- ning rahamahukas,” ütles Siff. Tema sõnul on Tartu Ülikooli Kliinikumi ja AS Genestho algav koostöö oluline tähis, mis märgib partnerite vastastikust usaldust ja on suunatud uute meditsiiniliste lahenduste leidmisele.

Genestho esitatud seadme patenditaotlused on hetkel menetluses Kanadas, USA-s ja Euroopa Liidus. Laserseadme turuhind on umbes 1,7 miljonit krooni, olles siiski märgatavalt odavam välismaistest analoogidest. Laserseadet hakatakse kasutama Tartu Ülikooli Kliinikumi kirurgia- ja nahakliiniku patsientide raviks.

Tartu Ülikooli Kliinikumi teatel võimaldab seade kliinikumi teadlastel teostada teadustööd laserravi ja Maria 308 kasutusvaldkondade laiendamiseks. Edasise koostöö jätkamiseks, laserravi Kanada ja Venemaa meditsiiniteadlaste ning arstide kogemustevahetuse eesmärgil sõlmivad Tartu Ülikooli Kliinikum ja seadme väljatöötaja AS Genestho sellel reedel koostöölepingu.

Eestis väljatöötatud laserraviseadme abil saab ravida erinevaid naha pindmisi haigusi (nt ägenevaid dermatoose, vaskulaarseid malformatsioone, psoriaasi, vitiliigot jne.), aga ka muid bakterite põhjustatud nahainfektsioone ning nahahaavu. Nende haiguste komplekssel ravil on suur osakaal väljatöötatud laseraparaadil.

AS Genestho juhatuse liikme Aarne Leisalu sõnul on Tartu Ülikooli Kliinikumile minev seade esimene Eesti tavameditsiinis kasutuselevõetav eksemplar. „Eestis väljatöötatud raviseadmega on viidud läbi meditsiiniliste näidustuste määratlemine, saadud raviseadme kasutuselevõtuks vajalikud sertifikaadid ning saavutatud valmisolek seadme tavameditsiinis kasutuselevõtmiseks. Nii laseri kinkija kui ka Genestho on huvitatud, et seade leiaks aktiivset kasutust ravis ja teadustöös, aga eelkõige Eesti laste nahahaigustega seotud vaevuste vähendamisel,” ütles Leisalu.

AS-i Genestho omanikud on ettevõtja Endel Siffi kontrolli all olev valdusfirma Primos OÜ ja AS Laser Diagnostic Instruments (LDI). Endel Siffi abikaasa Mervi Siff on Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi juhatuse liige.