Ligi pool aastat IT-ministrina ametis olnud Kaimar Karu, kelle EKRE maailmavaateliste erinevuste tõttu ametist tagasi kutsus, kirjutas äsja oma Facebooki lehel tänase skandaali valguses nõnda:

“Kredexi laenud ja käendused ning EAS sihtotstarbelised otsetoetused, mida minu juhtimisel eelmise aasta kevadel välja töötama asuti, olid mõeldud pandeemia tõttu kannatada saanud ettevõtete ning nende töötajate võimalikult kiireks ja läbipaistvaks toetamiseks. Kui EAS-iga jõudsime väga koostöövalmis ning avatud ettevõtjate ja töötunde mitte lugevate spetsialistidega tol korral esimesse vahefinišisse, siis Kredexi meetmete kohandamine, täiendamine ja rakendamine jäid mind eelmise aasta aprillis ootamatult välja vahetanud uue väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri kanda.

Ettevõtjate kuudepikkuse ja korduvalt, korduvalt väljendatud murede ning tänaste hämmingut tekitanud uudiste ristteel olen ma ääretult pettunud, et oleme jõudnud olukorda, kus meie ettevõtted võitlevad iga hingetõmbe eest, kuid nende ja nende töötajate (ja riigi kestlikkuse!) toetamiseks mõeldud üliolulised ja kriitilise ajastusega meetmed on langenud tänases Eestis täiesti lubamatu ning vastuvõetamatu teguviisi karmide kahtlustuste alla.”

Täna selgus, et kevadel valitsuselt Karu viidatud toetusmeetmetena abi saanud Porto Franco kinnisvaraarendusega seotud inimesed peeti kinni kahtlustatuna korruptsioonikuritegudes.

Kaitsepolitseiameti töötajad pidasid võimalikes korruptsioonikuritegudes kahtlustatavatena teiste seas kinni Hillar Tederi ja rahandusministri nõuniku Kersti Krachti ning kahtlustus esitati Eesti Keskerakonna peasekretärile Mihhail Korbile.

Hillar Tederit ja Mihhail Korbi kahtlustustakse mõjuvõimuga kauplemises. Kahtlustuse järgi lepiti kokku, et Hillar Teder annetab Eesti Keskerakonnale enne kohalike omavalitsuse valimisi kokku kuni miljon eurot. Vastutasuks pidi Mihhail Korb korraldama Porto Franco arenduse kasuks õiguse rajada parkla väljasõidutee Tallinna linna maadele. Kahtlustuse mõjuvõimuga kauplemises on juriidilise isikuna saanud ka Keskerakond.