Tallinna ringkonnakohus otsustas möödunud nädala lõpul lõpetada Narva maantee 67 kinnistu detailplaneeringut puudutava kohtuvaidluse, seega on luba ehitusega pihta hakata olemas.

Arco Investeeringute ASi juhatuse esimehe Veiko Taevere sõnul lüüakse mereäärsel Tivoli kinnistul kopp maasse kohe kui Stroomi ranna piirkonnas asuv Kodukolde elamurajoon täiesti valmis saab.

"Tivolis on esmaseks tööks teede ja trasside projekteerimine, millega juba tegelemegi," rääkis Taevere Päevaleht Online’ile.

Mis puutub Tivoli planeeringusse, siis seda ei ole Taevere sõnul esialgu kavandatust kuidagi muudetud ega vähendatud. "Planeering kehtib esialgses mahus," kinnitas ta.

Seega rajatakse endise Kadrioru lõbustuspargi alale 11 korruselamut ühtekokku 605 korteriga. Kinnistust idas paikneb Kadrioru pargi lahustükk koos Russalka monumendiga ning põhja poole jääb Tallinna laht ja kavandatav Põhjaväil. Lõunasuunal paikneb aga Liivaoja kvartal.

Millal ehitustöödega täpselt algust tehakse, seda Taevere ei tahtnud praegu veel prognoosida. "Katsume oma tööde ja tegemistega nii kiiresti edasi liikuda nagu praegune majanduslik olukord seda võimaldab," sõnas ta.

Ehituse alustamiseks hea aeg

Taevere hinnangul on vaatamata kehvale majandusseisule taolise elamuehitusprojektiga just praegu hea edasi minna. "Praegu on suhteliselt odav ehitada, paariaastatagusega võrreldes on langenud nii tööjõu kui ka materjalide hinnad," põhjendas ta.

Samuti tõi Taevere välja, et majanduskriis on jõudnud või jõudmas faasi, kus tuleb hakata ette valmistama uueks tõusuks. "Praegu on viimane aeg sellele mõelda," nentis ta.

Taevere hinnangul on hea aeg korterite ehituseks ka seetõttu, et kui vaadata uute korterite laoseisu Tallina kinnisvaraturul, siis on paremad korterid kõik juba maha müüdud. "Alles on veel vaid need arendused, mis on liiga kallid või asuvad ebamugavas kohas ja on viletsalt ehitatud," selgitas ta.

Juba täna on uue korteri ostmine otse arendajalt Taevere kinnitusel Tallinna kesklinnas praktiliselt võimatu. "Neid lihtsalt ei ole enam ja uusi arendusi samuti mitte. Järelikult on praegu viimane aeg uute ehitamisega algust teha," rääkis ta.

Tivoli projekti ehitusega algusttegemiseks on Taevere sõnul hea aeg ka seetõttu, et järjest enam mängib korteri ostmisel rolli elamu asukoht, planeering, kvaliteet, keskkonna-sõbralikkus, energiasäästlikus ja madalad haldamiskulud.

"Tivolis projekteerimisel on kõigi nende nõuetega maksimaalselt arvestada püütud, sest just selliste korterite järele on edaspidi suurem nõudlus," sõnas ta.

Detailplaan takerdus kohtuvaidlusse

Kuigi Arco Vara sai Tallinna linnavolikogult möödunud aasta aprillis Tivoli elurajooni ehitamiseks rohelise tee, tühistas linna halduskohus selle tänavu mai alguses.

Linnavolikogu otsuse vaidlustas Tivoli projekti kinnistuga piirneva elurajooni korteriomanik.

Kohtuasja sisuks oli kaebaja väide, et detailplaneeringus ette nähtud 780 parkimiskohta ei olnud kooskõlas Tallinna parkimise korraldamise arengukavaga aastateks 2006-2014, mille kohaselt oleks tulnud parkimiskohti rajada vähemalt 907.

Magusa mereäärse 4,68 hektari suuruse maatüki ostis Arco Vara tütarettevõte Arco Investeeringute AS linnalt 251 miljoni krooni eest 2005. aasta suvel, kui linn loobus samale kohale uue raehoone püstitamise kavatsusest.