Hankel osaleva energiaettevõtte Adven Eesti juhatuse esimehe Urmo Heinami sõnul on vaidluskomisjon leidnud, et hanke läbiviimisel on tehtud vigu. “Oleme veendunud, et senised hanke kvalifitseerimis- ja hindamiskriteeriumid ei ole pidanud silmas eesmärki pakkuda piirkonna elanikele soodsaimat soojuse hinda. Selle asemel, et kuulutada võitjaks oluliselt odavama pakkumise teinud Adven, peeti tarbijate huvidest tähtsamaks linna saadavat tulu. Hindamise subjektiivsust on vaidluskomisjon kahel korral juba ka kinnitanud,” kommenteeris Eesti ühe suurima kaugküttefirma juht hanget.

Tema sõnul kuulutati viimaks 23.novembril välja uute tingimustega hange, mis seniseid probleeme siiski kuidagi ei lahenda. “Muudatused uues hankes on kosmeetilised ja praktiliselt tarbijatele soodsaimat soojust ei taga. Küll aga oli uues hankes üllatuslikult sees tehniline nõudmine, mille tõttu korduvalt tulemust vaidlustanud soodsaima pakkumuse teinud Adven Eesti enam hanke tingimustele ei vasta,” kirjeldas Heinam probleemi.

Hanke tingimustesse lisati nõue pakkujate viimase kolme aasta puhaskasumi kohta. “Kuna 2013. aastal hindasime alla toona kasutamata seisnud Põltsamaa gaasitorude väärtuse, siis lõpetasime raamatupidamuslikult aasta miinuses. Seetõttu ei võimalda uued tingimused Advenil pakkumust esitada. Miks selline nõudmine tekkis aga hanke tingimustesse alles nüüd, enam kui pool aastata pärast esimese hanke läbiviimist, on arusaamatu,” rääkis Heinam. Samal ajal ei ole Heinami sõnul hanke läbiviijaid häirinud asjaolu, et konkureerival soojusettevõttel on majandusaruanne sootuks esitamata.

Kuigi Heinami sõnul on tänaseks kulunud vaidlustustele ebamõistlikult palju aega, peab ettevõte tähtsaks õiglaste hanketingimuste kehtestamist. “Loomulikult olnuks Advenil juba ammu soodsam sellest protsessist taganeda, ent Eesti ühe suurima soojuse tootjana leiame, et selliste hangete levimine ei ole soojusmajanduse arengu ja tarbijate huvide vaatest jätkusuutlik ja vajab sekkumist,” lisas Heinam.
Heinami sõnul on Türil toimuv teistele piirkondadele hoiatavaks näiteks. “Soojuse hanke läbiviimine peab olema õiglane ja pidama silmas eelkõige soojuse hinda lõpptarbijatele. Kahetsusväärselt on Türil ja mujalgi aga põhjust kahtlustada hanketingimuste taga selgelt ühe pakkuja poole kallutatud nõudmisi,” rääkis Heinam.

Esmakordselt viidi läbi hange Türi soojusenergiaga varustamiseks 2028. aastani möödunud juunis. Pakkumusel osalenud kahest ettevõttest kuulutati edukamaks SW Energia pakkumus. Adven Eesti vaidlustas tulemuse, viidates subjektiivsetele hindamiskriteeriumitele. Riigihanke vaidluskomisjon pidas vaiet põhjendatuks, misjärel viidi Türil läbi uus pakkumuste hindamine. Otsust ega hindamiskriteeriume aga ei muudetud, mistõttu esitas ettevõte uuesti samasisulise vaide, mis taas põhjendatuks kuulutati. Samaaegselt vaidega Adven Eesti riikliku järelevalve taotluse Rahandusministeeriumile, kes oma menetluse tulemusena leidis, et hankedokumendid on seadusega vastuolus ning hange kuulub tühistamisele. 23.novembril 2016 kuulutas Türi Linnavara OÜ välja uue hanke, kus on muudetud üksikuid hindamiskriteeriume moel, mis jätavad selgelt teadlikult kõrvale ühe kahest senisest pakkujast. Detsembri keskel vaidlustas Adven Eesti ka uue hanke tingimused.