"Jah, kahe täpselt sarnase maja puhul eelistab ostja energiamärgisega maja. Samas on kahe täpselt sarnase maja olemasolu väga harv. Tavaliselt on ühel või teisel hoonel omad plussid ja miinused. Energiamärgise puhul on tegemist lihtsalt ühe plussiga paljudest," rääkis OÜ 1Partner Kinnisvaragrupp juhatuse esimees Martin Vahter ehitusuudised.ee-s.

Maja puhul, millel ei ole energiamärgist ja müüja näitab hoopis reaalseid kuludokumente, ei jää tehing seepärast toimumata ega langetata hinda.

Vahteri sõnul energiamärgis iseenesest kinnisvaraomanikku kuidagi ei aita. Kasu on märgisest juhul, kui omanik soovib vara müüa ning hoone energiaklass viitab selle väikesele energiatarbimisele. Sellisel juhul on tegemist täiendava müügiargumendiga ehk kinnitusega ostjale, et soetatakse väärt kaup.

Ka ASi Arco Vara Kinnisvarabüroo Tallinna elamispindade juht Maia Daljajev rääkis, et energiamärgise olemasolu korteri ja maja müügihinda suurelt ei mõjuta ning ostjatele on energiamärgis pigem lisaboonus.

"Kui see on olemas, näitab see, et maja ei pea tegema kulutusi energiaauditile.
Samas uuritakse enne eluaseme soetamist ikka igakuised kommunaalkulusid. Neid oskavad inimesed paremini hinnata kui energiamärgise klassi," lausus Daljajev.

Energiamärgist tema sõnul vahel küsitakse, kuid enamik küsijaid ei oska tegelikult vastust tõlgendada: mida tähendab minu finantsidele konkreetselt selle hoone puhul energiaklass C.