Üldteenuse kasutajatele selgub jaanuarikuu hind 9. veebruaril.

Energiaturg.ee võrdles eraklientide seas kahte kõige populaarsemat paketti: fikseeritud pakettidest Eesti Energia fikseeritud hinnaga 12-kuust paketti ja muutuva hinnaga pakettidest 220 Energia börsihinnaga ettemaksuta paketti.

Jaanuaris oli 1750 kWh aastatarbimisega korteril börsihinnaga pakett koos käibemaksuga keskmiselt 0,73 eurot odavam. Eramu tarbimisega 10 000 kWh puhul maksab tarbija fikseeritud paketiga keskmiselt 4,17 eurot rohkem ning elektriküttega eramu, mille aastane tarbimine on 22 500 kWh, pakettide hinnavahe on esimesel kuul keskmiselt 9,38 eurot. Hinnad sisaldavad käibemaksu, kuid tegemist on üksnes elektri maksumusega, ilma võrgutasude ja aktsiisideta.

Energiaturg.ee tegevjuht Moonika Kukke selgitas, et muutuva hinnaga paketi valis 31. detsembri seisuga Eleringi andmetel vaid 17 protsenti tarbijatest, mis näitab, et tarbijad eelistavad kindlat ja stabiilset hinda.

„Avatud elektriturul on tarbijal aga õigus elektrimüüjat või -paketti igakuiselt vahetada, seega jääb tarbijale börsipaketi valimisel risk, mis on limiteeritud ühe kuu kaotuse või võiduga,“ täpsustas Kukke.

Sõltumatu hinnavõrdlusportaali arvutused tuginevad Eesti Energia poolt 12-kuulisele paketile pakutud fikseeritud elektrihinna ja 220 Energia ilma ettemaksuta börsihinnaga marginaali detsembrikuu aritmeetilisele keskmisele, mis Eesti Energia avalike hinnakirjade järgi on 5,845 senti/kWh ja 220 Energial vastavalt 0,2425 senti/kWh. Hindade arvutamisel on aluseks võetud Elektrilevi tüüpkoormusgraafik ja Nord Pool Spoti Eesti hinnapiirkonna 2013. aasta jaanuarikuu tunnihinnad.

Tarbijate jaoks, kes ei ole sõlminud ühegi elektrimüüjaga lepingut, selgub üldteenuse hind 9. veebruaril. Hind ei pruugi olla üle Eesti samasugune, sest iga jaotusvõrguettevõtja või tema poolt nimetatud müüja kehtestab oma teeninduspiirkonna kohta oma üldteenuse hinna. Kuna jaotusvõrguettevõtjaid on Eestis üle 30, siis võib ka üldteenuse hindu olla just nii palju erinevaid.

„Üldteenuse hinda võrdluses fikseeritud- ja börsihinnaga on veel raske prognoosida, kuid tarbijad peaksid aktiivselt jälgima elektrimüüjate hinnamuudatusi, et leida enda tarbimiskohale soodsaim pakett. Jaanuari hinnamuudatuste statistikale tuginedes on märgata, et elektrimüüjad on taas aktiivsemad - Eesti Energia on muutnud pakettide hindu kaheksal, Elektrimüügi AS kahel ja 220 Energia ühel korral,“ märgib Kukke.

Energiaturg.ee saab lisaks senisele seitsme elektrimüüja 220 Energia, Eesti Energia, Eesti Gaas, Elektrimüügi AS, Elektrum, Imatra Elekter ning VKG Elektrivõrgud hinnapakettidele nüüd võrrelda ka väiksemate võrguettevõtjate (Loo Elekter, Elveso, TS Energia, Saku Maja, Veerenni Jaotusvõrk) elektrimüügi pakette.

Ülejäänud väiksemad võrguettevõtjad ei ole oma veebilehtedele hinnainfot veel üles pannud, kuid kui see avaldatakse, lisatakse ka nende pakkumised võrdlusesse.