Näiteks raudtee ääres paikneva kinnisvara hind on keskmisest kuni 10% odavam. ERI Kommertskinnisvara Lahenduste OÜ hindamisosakonna juht Andres Teder põhjendab seda müra ja vibratsiooni, aga ka raudtee naabrusele kehtestatud ehituspiirangutega.

Keegi ei keela müüjal unelmatehinda küsida, aga siis ei pruugi majast nii lihtsalt lahti saada. Seda ka näiteks juhul, kui su tagahoovi elupuuheki tagant linna prügimägi algab või asetseb seal hoopis reoveepuhastusjaama üks basseinidest. Ka Muugal, Kallaveres ja Viimsis mõlgutavad kohalikud lahkumismõtteid Muuga sadamast leviva haisu ja tolmu pärast.

Ostjate keskkonnateadlikkus on võrreldes varasemate aastatega kasvanud. Harjumaal Saue vallas Alliku külas steriliseeritakse ühekordses pakendis meditsiinitarbeid. Steri steriliseerimiskeskus on korduvalt ümbruskonnale ohutuks tunnistatud, keskuses toimetatakse aga kiirgusallikaga, millel võimsust 5600 terabequrelli (bequrell – ühes sekundis laguneb üks radioaktiivse aatomi tuum). See on kordi rohkem kui Hiiu onkoloogiahaiglas.

Juba enne keskuse ehitamist olid kohalikud endast väljas ja nõudsid ehituse keelamist, hirm oli. Samas Alliku külas on aga Metsavahi uuselamurajoonis peaaegu kõik sada eramukrunti müüdud. Elurajooni müügiga tegelev Kristina Rauba arendusfirmast Belinvest Holding kinnitab, et sellise naabri pärast pole ükski krunt müümata jäänud.

Euroopa kogemus

Euroopas muudab turuhinnast odavam pakkumine ostja hoobilt ettevaatlikuks – vundament mäda, katus läbi, omandisuhted paigast ära? Või veel midagi, mille peale ise ei tule. Aga midagi kindlasti on.

Põlised eestlased Inga ja Tiit Treve on praegu kanda kinnitanud Küprosel. Gloobust uurisid nad enne aastaid, et leida kohta, kus oma lihaküpsetamisoskusi ka talvel sooja pesu ja auto naastrehvideta käiku lasta.

Neile meeldis Kanaaride väikseim saar La Gomera, kus oli rendile anda mõnus restoran, meri otse üle tee jne. Hind suisa jumalik!

Jutu sees tuli aga välja, et kõrvalkrundil asub saare haisev reoveejaam. Eestlased ei hakanud proovimagi, kuidas võiks mahlakas seakints sellises keskkonnas maitseda.

Teder lisab, et ebameeldiv naabrus mõjutab kinnisvara hindu ka meil. Ta toob näiteks Kehra paberivabriku, mille hais levib soodsa tuulesuuna korral üsna kaugele.

Täpset mõju hinnale on raske välja tuua, sest inimeste suhtumine on erinev – ühe jaoks vähendab see kinnisvara väärtust 5–10%, teise jaoks rohkem, mõni ei pööra sellele üldse tähelepanu. Mõju kinnisvara hinnale sõltub eelkõige selle suurusest ehk Kehra puhul lõhna tugevusest ja sagedusest.

Teine lugu on tervistkahjustava mõjuga (eelkõige keemia ja kiirgusega seotud tootmine), mis võib kinnisvara hinda langetada 30–50%. Väga suure mõju korral ei saagi sellist kinnisvara enam elukohana kasutada.

Kõrgepingeliini all ei ole hea elada

•• Ka kõrgepingeliinide lähedus võib kinnisvara hinda mõjutada. Aastate eest läksid Astangu kortermajade elanikud peaaegu kohtuni välja, kui elumajade lähedale püstitati uus kõrgepingeliin.

•• Otse kõrgepingeliini all või selle vahetus läheduses ei soovita elada ka arstid, kuigi otseselt terviserikkeid see tekitada ei tohiks.