Konsultatsioonifirma Fontes nõukogu esimehe Tõnis Arro hinnangul on riigiettevõtete tippjuhtide palgad mõnevõrra väiksemad kui nende kolleegidel eraettevõtetes, kuigi nende vastutus on sageli suurem. “Riik võiks olla parem tööandja ja maksta kõige väärtuslikumatele töötajatele konkurentsivõimelist palka,” lisas Arro. “Suuremate riigiettevõtete juhid ei peaks teenima eraettevõtete tippjuhtide keskmisest vähem.”

Fontes uuris üle 500 miljoni krooni suuruse käibega ettevõtete tippjuhtide kompensatsioonipakette. Nende hulgas oli riiklikke aktsiaseltse, munitsipaalettevõtteid ja eraettevõtteid.

Tippjuhi keskmine palk ulatus 78 800 kroonini. Veerandil juhtidest oli põhipalk üle 97 500 krooni. Võrdluseks saab tuua Mati Jostovi ja Gunnar Oki põhipalga eelmisel aastal, mis oli 80 000 krooni, ja Tallinna Sadama juhatuse esimehe Riho Rasmanni kuupalga 65 000 krooni.

Lisaks põhipalgale makstakse tippjuhtidele preemiaid ning toetusi, mis tõstis uuritud ettevõtete juhtide aastase brutopalga keskmiselt 1,309 miljoni kroonini. Nendest üle 25 protsendi sai kõrgemat brutopalka kui 1,59 miljonit krooni.

Lisatasudest on kõige populaarsemad puhkuse lisatasud, mida maksti keskmiselt 65 500 krooni.

Tippjuhid kasutavad soodustusena ametiautot, mille keskmine hind on 504 000 krooni ja sellele kulutab firma kuus üle 14000 krooni. Lisanduvad mobiili kasutamine, tervise- ja elukindlustus ning sportimine.