Delfile kirjutas üks eile kolmandat sammast Swedbanki kaudu tegema asunu, kes kurtis, kuidas Swedbanki kontoris tehti kolmanda samba avaldus klientidele küll viie minutiga ära, kuid selle vormistamine võttis aega 40 minutit, sest arvutid olid umbes.

Ka ei lasknud Swedbank eile pealelõunast kuni hilisõhtuni teha samba avamise vormistamiseks vajalikku esmast ülekannet Pensionikeskusele. „Kuskil infot ei ole, ei pangas ega ka AS Pensionikeskuse lehel. Mis toimub?” tahtis kolmanda samba avamisest huvitatu teada.

Swedbanki pensioni ja investeerimise valdkonnajuht Kaire Peik tõdes, et eile oli tõesti erakordselt suur huvi kolmanda samba avamise vastu. „Mistõttu andmevahetuses Pensionikeskusega esines tõrkeid
ning tavapärane kiire kolmanda samba avamine võttis rohkem aega,” lausus ta.

Kuigi kolmanda sambaga liitumise avaldusi saab ka pärast eilset jätkuvalt edasi esitada – see on hea investeerimisvõimalus, kuna riik maksab sinna suunatud rahalt osa tulumaksutagastusena tagasi –, võib juba täna esitatud avalduste puhul juhtuda, et nendega seotud maksed ei jõua enam 2020. aastal kohale, vaid 2021. aastal, mistõttu hakkab nendele kolmanda sambaga liitujatele kehtima sealt raha välja võttes uus regulatsioon.

Samas näiteks LHV kommunikatsioonijuht Priit Rum kinnitas eile Delfi Kasulikule, et vähemalt nende kaudu võib esimese makse kolmandasse sambasse selleks, et need fondiosakud jõuaks selle aasta numbri sees inimese pensionikontole, teha ka veel täna, 29. detsembril, alles pärast seda tehtud sissemakse korral jõuavad fondiosakud pensionikontole alles 2021. aastal.

Mida tasub kolmanda samba kohta teada?
  • Selleks, et endale kolmas pensionisammas registeerida, tuleb esitada nii avaldus selle avamiseks kui ka teha esimene sissemakse ehk soetada esimesed fondiosakud.
  • Praegu on suur huvi kolmanda samba registreerimise vastu 2021. aastast jõustuva pensionireformi tõttu, mis lisaks teise pensionisamba vabatahtlikuks muutumisele muudab ka kolmandast sambast raha väljavõtmise korda.
  • Kõik, kes sõlmivad kolmanda pensionisamba lepingu ja teevad esimese sissemakse hiljemalt 28. või 29. detsembril, saavad hakata alates 55. eluaastast sambast raha välja võtma soodustingimustel ehk makstes sellelt 20% asemel 10% tulumaksu.
  • Kõigile neile, kes sõlmivad kolmanda samba lepingu, kuid teevad esimese sissemakse pärast 29. detsembrit, hakkab aga kehtima uus regulatsioon, mille järgi saab kolmandast sambast soodustingimustel ehk 10%-lise tulumaksuga raha välja võtta viis aastat enne pensioniiga, mis praegu on 60 eluaastat, kuid tulevikus tõenäoliselt kasvab veelgi.
  • Ehk sel aastal kolmanda sambaga liitunud saavad raha varem soodsama tulumaksu protsendiga kasutama hakata.
  • Muidugi need, kes hakkavad kolmandasse sambasse kogunenud raha kasutama alles pensionieas ja regulaarsete pensionimaksetena, ei pea üldse tulumaksu maksma.