Harjumaa keskkonnainspektorite sõnul toimib süsteem, kus esmalt rajatakse ebaseaduslikult maja ning alles seejärel asutakse seda seadustama. Seaduserikkujad loodavad riigivõimu leebusele, et juba valmis ehitatud uut maja ei hakka keegi maha lõhkuma, ning seni on see praktikas ka toiminud.

Kõige rohkem seaduste peale sülitajaid elab Harjumaal Jõelähtme vallas, kus Eesti tippadvokaadid Viktor Kaasik (pildil) ja Üllar Talviste on ehitanud oma majad merepiirile lähemale, kui lubatud 100 meetrit, kirjutab Eesti Päevaleht.

Samuti on talitanud ka advokaatide naaber — Eesti üks jõukamaid tulumiljonäre, kütuseärimees Anatoli Kanajev, kelle maja on alles valmimisjärgus.

Keskkonnainspektsiooni andmetel on Kaasikul ja Kanajevil majade ehitamiseks vähemalt ette näidata Jõelähtme vallavalitsusest välja antud luba, mis on küll väljastatud ebaseaduslikult, kuid Talviste rajas oma eramu umbes 20 meetri kaugusele mererannast ühegi loata.

Kanajev ja Kaasik rikuvad seadust veel ka sellega, et majade ehitusload on tänaseks peatatud. Kanajevile ega Kaasikule ei lähe see aga korda ja alles neljapäeval käis mõlema veel poolelioleva maja ehitamine täie hooga edasi.

Lisaks majaehitamisele on Kanajev toonud omavoliliselt merest välja hulga suuri kive, millest ta on rajanud kuni merepiirini ulatuva tõkke. Kanajev ei taha lubada inimesi seadusega ette nähtud kümne meetri laiusele kallasrajale, kuid praegu ei saa ta seda siiski teha. Olukorrast võib Kanajev välja pääseda, kui ehitab oma krundile erasadama, milleks ta praegu ka ametlikult luba taotleb.

Jõelähtme vallas elav pensionär Hariton Drajev on aga ebaseaduslikult muutnud Pirita jõe kallast, lastes töömeestel jõge täita ning rajada projekti ja ehitusloata kaldakindlustuse. Selle eest sai Drajev 1200 krooni trahvi. Inspektorite sõnul ei saa nad pensionärilt rohkem võtta.

Samas käivad Drajevi krundil mitme miljoni krooni ulatuses ehitustööd. Drajev ise ütleb, et kuigi omanik on tema, ehitab krundil hoopis tema poeg.

Eriti nutikalt on maja mere äärde rajamisele lähenenud aga Kuusalu vallas Andineeme külas krunti omav Kalev Lehtla, kes ehitas oma viilkatusega maja ratastele ning väidab nüüd keskkonnainspektoritele, et see polegi maja, vaid hoopis veok.

Loksa vallas Pedaspea külas on aga tuntud rallisõitja Joel Tammeka oma krundiga külgnevas mererannas lasknud buldooseriga kõik merekivid kahte lehte laiali ajada ning tekitanud sinna niimoodi kaks muuli ja abaja. Keskkonnainspektorite sõnul tahtis Tammeka sel viisil rajada kivideta supelranda, milleks ta vedas randa ka mitu tonni liiva.

Meri uhas aga liiva rannalt ära ja ajas buldooseriga tehtud abaja vetikaid täis. Liivaranna asemel sai Tammeka hoopis seisva vee ja vetikatest haisva mülka.