Sügisel käivituva turujärelevalve ehk toodete ohutuse projekti üheks nõustajaks võib saada erastamisagentuuris aastaid konsultandina töötanud saksa ekspert Herbert Schmidt.

Majandusministri nõuniku Maria Alajõe sõnul soovib ministeerium käivitada sügisel projekti, mis tõhustaks turu- ja konkurentsi järelevalvet. Kuna Eestis puudub ekspert, kes aitaks projekte konsultandina tööle rakendada, on ministeerium eksperdi leidmisel abi saanud Saksamaa majandusministeeriumilt.

“Sakslased on välja pakkunud sellise inimese nagu Heinz von Lampe, kes on juba käinud majandusministriga kohtumas. Kuid kõlanud on ka Herbert Schmidti nimi, keda võidakse samuti antud projekti kaasata,” sõnas Alajõe. Tema sõnul on hetkel veel lahtine, kes Saksamaalt Eestisse nõustajaks tuleb.

Phare poolt rahastatava projekti raames koostatakse majandusministeeriumi alluvuses olevate inspektsioonide ja ametite strateegilised arengukavad ja ühtlustatakse vastav seadus-andlus Euroopa Liiduga.

Erastamisagentuuri endine peadirektor Väino Sarnet märkis, et ei ole kuulnud projektidest, mille eestvedajaks Schmidt võiks Eestis saada.

“Olen kuulnud vaid seda, et Schmidt pidi mais Eestisse oma 70. juubelit tähistama tulema, kuna tal on siin sõpru,” sõnas Sarnet.

Sarneti andmetel töötas Schmidt viimati Bosnia valitsuse heaks konsultandina riigi börsisüsteemi loomise juures.

Schmidt töötas erastamis-agentuuri konsultandina 1993 - 1997. Schmidti tookordne tööleping oli sõlmitud Eesti riigi ja Saksa firma Treuhand vahel.