Rahandusministeeriumi riigikassa osakonna juhataja Ülle Mathieseni sõnul andis audiitorfirma PricewaterhouseCoopers erastamisagentuuri lõpparuande auditi rahandusministeeriumile üle eile. "Oleme selle läbivaatamisega poole peal ning kavatseme auditeeritud aruande esitada valitsuse järgmisele istungile," ütles Mathiesen.

Tema sõnul on erastamisagentuuri lõpparuanne pärast valitsuses kinnitamist avalik. Kriitilise hinnangu erastamisagentuuri tegevusele saab anda riigikontroll.

Rahandusministeeriumi finantsteenuste osakonna juhataja Veiko Tali ütles ETAle, et erastamisagentuuri raamatupidamise auditiga tehakse muuhulgas kindlaks, kui palju on agentuuri ees lootusetuid võlgu ja milliseid võlgu hakkab rahandusministeerium sisse nõudma.

Kui erastamisagentuuri viimase pressiteate kohaselt on agentuuril jäänud nõudeid vara ja maa erastajatele põhivõla osas 588,9 miljonit krooni, on riigikontroll nimetanud nelja miljardi kroonini ulatuvat nõuete kogumahtu.

Riigikontroll rääkis pressiesindaja Sven Soiver sõnul suurusjärgust, mis sisaldab lisaks põhivõlale ja sellelt makstud viivistele ka põhivõla tekkepõhiseid viiviseid ja võimalikke leppetrahve, millele nõuet ei ole esitatud või mida tegelikult ei ole sisse nõutud. "Ka sisaldas pakutud summa võlga investeeringukohustustelt ning täitmata või ajatatud investeeringukohustustelt võimalikke viiviseid ja leppetrahve," ütles Soiver ETAle.

Soiveri sõnul on riigikontrolli pakutud suurusjärgus on sees ka lootusetud või peaaegu lootusetud võlad.

Soiveri sõnul on küll riigikontroll kogunud erastamisagentuuri kohta mõningaid dokumente, kuid ta ei plaani vähemalt lähema poole aasta jooksul auditeerida erastamisagentuuri varade rahandusministeeriumile üleandmist. "Võib-olla ei olegi otstarbekas enne aasta möödumist, kui erastamisagentuuri raamatupidamise ülevõtmisel on joon all, auditeerimist selle kohta korraldada," ütles Soiver ETAle.