Edaspidi saab maad erastada vaid raha eest. Alates 2007. aasta 1. jaanuarist ei saa EVP-dega teha enam ühtegi tehingut.

Hansapangas ja SEB Eesti Ühispangas on kokku üle 700 000 erastamisväärtpaberite arve. Neist enamiku peal enam EVP-sid ei ole, ent umbkaudu 100 000 arvel on veel suurem või väiksem summa. Soovitame kõigil pangakontoris kontrollida, kas nende EVP-arved on tühjad või on sinna mingi summa jäänud.

Kui arvele on jäänud märkimisväärne summa, on teil kolm võimalust: müüa erastamisväärtpaberid enne aasta lõppu   maha, kasutada neid maa erastamiseks (samuti 2006. aasta jooksul) või taotleda uue aasta saabudes riigilt kasutamata jäänud EVP-de hüvitamist.

Riik hüvitab kasutamata jäänud erastamisväärtpaberid vaid õigeaegsel taotlemisel – seda saab teha järgmise aasta jaanuarist kuni 1. juulini. Avaldus hüvitise saamiseks tuleb esitada samale pangale, kus asub teie EVP-arve. Alla 250-krooniseid erastamisväärtpaberiarveid riik ei hüvita. Erastamisväärtpaberid nimiväärtusega kuni 3000 krooni hüvitatakse 2007. aasta viimases kvartalis.

Oleneb summast

Suuremad hüvitised makstakse välja osadena kahe kuni viie aasta jooksul, olenevalt erastamisväärtpaberite arvele jäänud summa suurusest. Kui teie arvel on EVP-sid suurema summa eest ja soovite seda summat korraga kasutada, on mõistlikum erastamisväärtpaberid enne aasta lõppu maha müüa.

Meeles tuleb pidada ka seda, et pangad võtavad erastamisväärtpaberitega tehtavate tehingute eest teenustasu, samuti tuleb maksta teenustasu hüvitise taotlemiseks avalduse esitamisel.  

Tehinguid teevad erastamisväärtpaberitega ainult Hansapank ja SEB Ühispank. Ka varem teistes, praeguseks kadunud pankades asunud erastamisväärtpaberite arved on üle viidud nendesse pankadesse. Erandiks on pankrotistunud EVEA panga arved, mis asuvad suletuna erastamisväärtpaberite keskregistris. Paljud EVEA endised kliendid võivad arvata, et panga pankrotistumisega kaotasid nad ka oma erastamisväärtpaberid, aga see ei ole sugugi nii. EVEA pangas asunud arveid on võimalik kasutamiseks taasavada Hansapangas või SEB Eesti Ühispangas. Selleks tuleb kirjutada pangale avaldus.

Erastamisväärtpaberite hüvitamise täpsematest tingimustest teavitab rahandusministeerium oma pressiteadetes, ajakirjanduses ja kodulehel. Samuti saab infot erastamisväärtpaberite keskregistri infotelefonilt 671 5190.