KRISTI MALMBERG

Eratelekanalid peavad eile allkirjastatud lepingut Eesti Televisioonist reklaami kaotamise kohta investeeringuks tulevikku ega looda endale suurt reklaamiklientide juurdevoolu.

ETV, Kanal 2, TV3 ja TV1 allkirjastasid eile lepingu, millega eratelejaamad ostavad ETV-lt reklaami edastamise õiguse 1999. aasta 1. septembrini, mil kaotavad kehtivuse Kanal 2 ja TV3 praegused tegevusload.

Lepingu osapooled ei soostunud avalikustama ETV-le makstava summa suurust, kuid ETV kavandatav reklaamitulu järgmisel aastal on 41 miljonit krooni, mis kolme erajaama vahel jagatuna tähendab igaühele ligi 14 miljoni krooni tasumist.

Samas maksavad TV3 ja Kanal 2 ETV-le rohkem kui TV1, sest TV1 on seni väiksem telekanal kui kaks varem alustanud kommertsjaama.

"Raske öelda, kas see leping ennast üldse ära tasub," ütles Kanal 2 omanik Ilmar Taska eile pärast lepingu allkirjastamist. "Eelkõige on see siiski investeering tulevikku eesmärgiga korrastada reklaamiturgu."

TV3 tegevjuht Andres Jõesaar lisas, et raha pole antud lepingu juures peamine. "Vaevalt, et meile väga palju reklaamikliente lisandub, sest potentsiaalsed tellijad kasutavad meie teenuseid juba niikuinii," nentis ta.

Samas ei välistanud kommertstelejaamade juhid reklaamihinna tõusu, kuid see pole nende kinnitusel seotud antud lepinguga. "Reklaamihind tõuseb kogu aeg ja selle määrab ikkagi turg," märkis Jõesaar.

ETV peadirektori Toomas Lepa hinnangul annab sõlmitud leping ETV-le võimaluse olla tõeline avalik-õiguslik telejaam. "Loodetavasti saame edaspidi kommertsjaamadega teha koostööd ka muus vallas, näiteks saadete edastamise osas," lisas Lepp.

Lepa kinnitusel jäävad uuest aastast ETV-sse jooksma ainult need reklaamid, mille kohta on lepingud sõlmitud osaliselt ka järgmiseks aastaks. "Ent need reklaamid moodustavad vaid 0,6 protsenti meie tavapärasest reklaamimahust," ütles Lepp.

Ringhäälingunõukogu esimees Paul-Eerik Rummo märkis, et viimastel aastatel pole toetus riigieelarvest ETV-le oluliselt suurenenud põhjendusega, et ETV saab tulu ka reklaamist. "Nüüd on Riigikogul põhjust arutada, kas mitte suurendada ETV rahastamist riigieelarvest," lausus Rummo.

Järgmise aasta riigieelarveprojektis on ETV-le ette nähtud 81 miljonit krooni. Kogu ETV eelarve on järgmisel aastal 135 miljonit krooni. Erakanalite makstav raha laekub otse ETV eelarvesse.